Francuski predsjednik Macron otvoreno poziva na Novi svjetski poredak


Došlo je vrijeme da svijet prihvati Novi svjetski poredak, prema francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu koji je rekao publici na summitu Azijsko-pacifičke ekonomske suradnje (APEC) ovog tjedna da uspon Kine znači da su dani američke dominacije prošli i “trebamo jedinstveni svjetski poredak.”

Macron je to iznio u svom uvodnom govoru, “Navigacija turbulentnim svijetom”, za sastanak izvršnih direktora Azijsko-pacifičke ekonomske suradnje u hotelu Athenee u Bangkoku

Macron je trenutni svjetski poredak opisao kao “džunglu”, predstavljajući SAD i Kinu kao “dva velika slona, ​​koji pokušavaju postati sve nervozniji”.

Francuski čelnik pozvao je na “suradnju mnogih drugih životinja” i poziva na jedinstveni svjetski poredak.

Kazao je da se svijet suočava s prekretnicom u tri scenarija – rusko-ukrajinskom ratu, klimatskim promjenama i sukobu velesila. Svo troje potkopava globalni poredak, trgovinu i investicije, dodao je.

Zemlje moraju ponovno uspostaviti međunarodna pravila i multilateralizam kako bi formirale Novi svjetski poredak i održale globalni mir i stabilnost, rekao je na summitu izvršnih direktora, izvijestio je The Nation Thailand.

„Dinamička ravnoteža je najbolji način da nacije izbjegnu da budu prisiljene birati između supersila. Zemlje moraju težiti uključivom, održivom razvoju kako bi riješile nejednakost i nestabilnost”, rekao je. “Ti se natječeš, svi mi želimo pobijediti. Ali morate poštovati suverenitet onog drugog.”

“Siguran sam da je jedini način da imamo igru ​​u kojoj svi pobjeđuju suradnja i prihvaćanje da će svi članovi različitih regija ovog svijeta, učiniti svoj život lakšim i boljim na kraju dana,” dodao je. .

Macron je također rekao da Francuska ne vjeruje u hegemoniju, odnosno dominaciju SAD-a, već vjeruje u stabilnost i suradnju.

“Ne vjerujemo u hegemoniju. Ne vjerujemo u sukobe. Vjerujemo u stabilnost i suradnju kako bismo zajedno inovirali i ostvarili konkretne i pozitivne rezultate za naše ljude posvuda. Hvala vam na pažnji i možete računati na Francusku. Hvala vam.

Macronove riječi odražavaju one koje je izgovorio američki predsjednik George HW Bush 1992. godine kada je zloglasno izjavio da je vrijeme za uvođenje Novog svjetskog poretka.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp