„Globalno zagrijavanje“ stiglo u New York: Biden zbog snježne mećave proglasio izvanredno stanje


„Globalno zagrijavanje“ stiglo nam je skroz do Sjedinjenih Država, što je prisililo predsjednika Joe Bidena da odobri savezno izvanredno stanje za 11 okruga New Yorka nakon što su povijesne razine snijega zatrpale regiju tijekom vikenda.

Oluja je postavila državni rekord za najviše snježnih padalina u razdoblju od 24 sata, a u nekim dijelovima okruga Erie palo je više od 1,8 metara snijega.

Prema podacima Nacionalne meteorološke službe, najveće oborine zabilježene su u Orchard Parku, domu Buffalo Billsa, u nedjelju do 13 sati, gdje je palo 2 metra snijega.

Slijede Athol Springs s 1,93 m, Hamburg s 1,87 m i Natural Bridge s 1,83 m.

Predsjednikovo proglašenje izvanrednog stanja ovlašćuje Ministarstvo domovinske sigurnosti, Saveznu agenciju za upravljanje hitnim situacijama (FEMA), da koordinira sve napore za pomoć pogođenim stanovnicima u slučaju katastrofe.

Županije uključene u deklaraciju su Cattaraugus, Chautaukua, Erie, Genesee, Jefferson, Levis, Niagara, Oneida, Oswego, St. Lawrence i Wyoming.

“Zahvaljujem predsjedniku Bidenu što je odmah odobrio naš hitni zahtjev i na našem kontinuiranom snažnom partnerstvu, kao i senatoru Schumeru na njegovoj pomoći u osiguravanju pomoći za Njujorčane”, izjavila je guvernerka Kathy Hochul u izjavi u ponedjeljak. “Moj tim i ja nastavit ćemo raditi danonoćno kako bismo svi bili sigurni, pomogli zajednicama da iskopaju i osiguraju svaki posljednji dolar za obnovu i oporavak od ove rekordne, povijesne zimske oluje bez presedana.”

Dijelovi države konačno su se odmorili u nedjelju nakon što je oluja pogodila gradove i mjesta istočno od jezera Erie i jezera Ontario.

Mnoge tvrtke u najteže pogođenim područjima ostale su zatvorene, ali autoceste su ponovno otvorene, a zabrane putovanja ukinute su u mnogim područjima, iako se očekuje da će snježni nanosi uzrokovati probleme u ponedjeljak ujutro u nekim dijelovima države koji su uglavnom bili pošteđeni u prethodnim rundama.

“Ovo je bila povijesna oluja. Bez sumnje, ovo je jedan za knjigu rekorda,” rekao je Hochul na brifingu u nedjelju.

Snijeg je počeo padati u četvrtak u gradovima južno od Buffala. Do subote je Nacionalna meteorološka služba zabilježila 196 cm u Orchard Parku i 182 cm u Natural Bridgeu, selu blizu Watertowna na istočnom kraju jezera Ontario.

Hochul je rekao da timovi provjeravaju stanovnike parkova mobilnih kućica u područjima koja imaju dovoljno snijega da potencijalno prekriju krovove.

Zbog obilnih snježnih padalina nedjeljna nogometna utakmica između Buffalo Billsa i Cleveland Brownsa premještena je u Detroit.

New Yorku nisu strani jaki snježni nanosi, koji su uzrokovani hladnim zrakom koji uzima vlagu iz toplije vode (iz jezera), a zatim je ispušta u pojasevima snijega nošenog vjetrom iznad zemlje.

Ovomjesečna oluja sigurno je najgora u državi od studenog 2014., kada je neke zajednice južno od Buffala tijekom tri dana pogodilo 2 stope snijega, urušivši krovove i zarobivšiivozači na autoputu države New York.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp