Nema povratka u EU, izjavio je britanski premijer Sunak


Premijer Ujedinjenog Kraljevstva, Rishi Sunak niječe da njegova Vlada želi povući odluku o napuštanju Europske Unije unatoč sve većem nezadovoljstvu građana Brexitom.

Sunak, koji je pobornik Brexita, rekao je danas u govoru pred poslovnim ljudima da život izvan Europske unije već pruža goleme koristi i prilike. Kao primjer je istaknuo veće ograničenje imigracije, što je bio jedan od glavnih razloga za Brexit i tješnje veze s Azijom.

Također je istaknuo: “Dopustite mi da budem jasan u vezi s tim:  pod mojim vodstvom Ujedinjeno Kraljevstvo neće težiti nikakvim odnosima s Europom koji se temelje na usklađivanju sa zakonima EU.”

UK je napustila EU u siječnju 2021., nakon više godina političkog natezanja poslije referenduma 2016. godine na kojem su građani odlučili da to žele. Sunak je iznio izjavu nakon objave izvješća u Sunday Timesu da visoki članovi vlade planiraju usmjeriti Britaniju na put prema odnosima s EU u švicarskom stilu.

Švicarska ima daleko tješnje odnose s Unijom od Britanije, koje reguliraju bilateralni sporazumi koji omogućuju pristup jedinstvenom europskom tržištu i visoki stupanj slobode kretanja te predviđaju doprinos u proračun EU.

To izvješće i prošlotjedna izjava ministra financija Jeremyja Hunta, koji je glasao za ostanak u EU, da želi ukloniti golemu većinu trgovinskih barijera s EU, izazvali su nelagodu među euroskeptičnim članovima vladajuće Konzervativne stranke.

Međutim, novo ispitivanje javnog mnijenja YouGov prošli tjedan pokazalo je da 56 posto ispitanika misli da je izlazak iz EU bio pogreška, dok ga 32 posto podržava. Europska komisija izjavila je o tome: “Naši odnosi s Ujedinjenim Kraljevstvom temelje se na Sporazumu o povlačenju i Sporazumu o trgovini i suradnji.”

Privremeni sporazum za prehrambene i poljoprivredne proizvode “jedini je sporazum u švicarskom stilu ili ponuda na stolu što se nas tiče”, izjavio je glasnogovornik Komisije novinarima.

Izvor: hina.hr

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp