Austrijanci se protive ulasku RH u Schengen, Plenković pokušava promijeniti njihov stav


Predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković umanjivao je jučer, 21. studenog, mogućnost da Austrija blokira ulazak Hrvatske u šengenski prostor, rekavši da Vlada u Beču samo odgovara na zabrinutost Austrijanaca zbog ilegalnih migracija.

Austrijski ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner više se puta proteklih dana usprotivio proširenju šengenske zone, za koju je rekao da ne funkcionira, što se vidi po povećanom broju tražitelja azila u Austriji.

“Razlog zbog kojeg je Austrija zabrinuta nije Hrvatska, nego povećani broj tražitelja azila u Austriji. Oni na taj način skreću pozornost na nešto što je njima jedna od tri ključne teme u anketama – ilegalne migracije, cijena energenata i inflacija”, izjavio je Predsjednik Vlade Plenković novinarima pa dodao: “Idući izbori u Austriji su 2024.godine, ali te teme svakako nalažu vladi da se o njima očituje.”

Austrija se dosad nije protivila ulasku Hrvatske u šengensku zonu, koji se očekuje početkom 2023. Konačnu odluku donijet će Vijeće za pravosuđe i unutarnje poslove, koje se sastaje 8. i 9. prosinca 2022. godine u Bruxellesu.

Predsjednik Vlade Plenković je istaknuo da razumije zabrinutost Beča, ali očekuje potporu i razumijevanje za ono što je Hrvatska učinila ispunjavajući kriterije za članstvo. “Siguran sam da ćemo na kraju biti uspješni”, dodao je premijer, koji se u srijedu sastaje s austrijskim kancelarom Karlom Nehammerom.

Izvor: hina.hr

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp