Brazilcima koji prosvjeduju protiv izborne krađe blokirani su bankovni računi


Nekim Brazilcima koji prosvjeduju protiv krađe na predsjedničkim izborima blokirani su bankovni računi. Izvješća dolaze nekoliko dana nakon što je izborni sud naredio blokiranje glavnih računa društvenih medija koji osporavaju rezultate.

Bolsonaro je izgubio od Luiza Inacia Lule da Silve na žestokim izborima prošlog mjeseca s razlikom od 49,1% prema 50,9%.

Nakon njegovog poraza, tisuće kamiondžija parkiralo je svoja vozila na autocestama diljem zemlje, kao što su to učinili kamiondžije u Kanadi u znak prosvjeda protiv Covid mjera. Prosvjednici su tvrdili da su izbori pokradeni.

“Nužno je, primjereno i hitno blokirati bankovne račune onih koji su pod istragom, s obzirom na mogućnost korištenja sredstava za financiranje nezakonitih i nedemokratskih radnji, kako bi se zaustavilo kršenje ili prijetnja zakonu”, rekao je De Moraes, navodeći da postoji “ponovno zlouporaba prava na okupljanje”.

De Moraes je naveo da je “nekoliko antidemokratskih akata” počelo nakon što su vozači kamiona “počeli blokirati promet na nekoliko autocesta u zemlji”.

Sudac Vrhovnog suda Aleksandar de Moraes obračunava se s onima koji sumnjaju u rezultate izbora.

“Oni koji su sudjelovali u antidemokratskim djelima kriminalnim sredstvima bit će tretirani kao kriminalci”, rekao je nakon što je nekoliko ključnih Bolsonarovih pristaša suspendirao s društvenih medija.
Nekoliko lokalnih novina izvijestilo je da je Moraes zamrznuo bankovne račune više od 40 ljudi i tvrtki povezanih s prosvjedima.

Tijekom prošlog tjedna u New Yorku, Moraes je rekao da je “demokracija u Brazilu bila napadnuta, ali je preživjela”. Dodao je kako je trend sumnje u izborne rezultate u SAD-u pokrenula desnica te se “proširio na istočnu Europu, a potom i na Brazil”.

Moraesova taktika slijedi one koje je kanadski premijer Justin Trudeau koristio protiv prosvjednika za građanske slobode Konvoja slobode – potez zbog kojeg je Trudeau još uvijek pod istragom.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp