Predsjednici Putin i Miguel Diaz-Canel otkrili spomenik Fidelu Castru


Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin i kubanski predsjednik Miguel Diaz-Canel otkrili su danas 22. studenog u Moskvi, spomenik kubanskom revolucionaru i vođi Fidelu Castru, obećavajući da će produbiti prijateljstvo i odnose dviju zemalja koje su obje pod američkim sankcijama.

Fidel Castro, koji je vlast na Kubi preuzeo 1959. godine, nema spomenik u svojoj domovini. Nakon Castrove smrti 2016. godine, njegov brat Raul je rekao da želi izbjeći stvaranje kulta ličnosti. Putin je evocirao uspomenu na Castra i kazao Diaz-Canelu da dvije zemlje trebaju izgraditi odnose na “čvrstim temeljima prijateljstva” uspostavljenim između Castra i sovjetskih čelnika.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je o spomeniku rekao da je “pravo umjetničko djelo, dinamično, u kretanju prema naprijed, koje prikazuje pravog borca”. “Mislim da odražava osobnost Fidela u borbi u kojoj se i mi danas nalazimo”, izjavio je kubanski predsjednik Diaz-Canel.

Rusija nastoji ojačati političke i gospodarske odnose sa zemljama koje se protive američkoj hegemoniji. Kuba je pod američkim gospodarskim embargom od 1962. godine, od komunističke revolucije koju je predvodio Castro.

Diaz-Canel je u Dumi izrazio solidarnost s Rusijom direktno podržavši razlog zbog kojeg je Moskva poslala trupe u Ukrajinu. “Razlozi za trenutni sukob se moraju tražiti u agresivnoj politici SAD-a i širenju NATO-a prema ruskim granicama”, izjavio je Diaz-Canel.

Na pitanje o mogućim paralelama između sadašnje situacije i Kubanske krize 1962., glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da su “krize različite, iako se u oba slučaja radi o sukobu između nas i kolektivnog Zapada pod vodstvom SAD-a”.

Izvor: hina.hr

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp