Senator Rand Paul istražuje FBI zbog ilegalnog prikupljanja podataka korisnika Facebooka


Američki Senator Rand Paul (R-KI) suočio se s direktorom FBI-a Christopherom Wrayem o tajnom dogovoru s tvrtkama društvenih medija i pitao je prikuplja li FBI privatne podatke kako bi identificirao korisnike.

“Omogućuje li Facebook ili bilo koja druga tvrtka društvenih medija privatne poruke ili podatke o američkim korisnicima koje vlada ili FBI ne prisiljavaju da ih dijele?”, upitao je Paul Raya. “Nema naloga, nema sudskog poziva, samo vam daju podatke o svojim korisnicima?”

“Ne vjerujem, ali ne mogu sjediti ovdje i biti siguran u to dok sjedim ovdje”, odgovorio je Ray.

“Možete li nam odgovoriti s da ili ne tako da se vratite svom timu i pitate? Jer to je vrlo specifično pitanje. Jer ako jesu, to je protiv zakona,” rekao je Paul, pozivajući se na Zakon o privatnosti elektroničkih komunikacija iz 1986. To je vrlo specifično pitanje: Hoćete li se vratiti svom pravnom timu i dati nam konkretan odgovor? Jer ovo je zakon. Ako to učinite, onda moramo ići na sud kako bismo vas spriječili da dobijete te informacije”.

“Pa, mogu vam reći da sam prilično uvjeren da slijedimo zakon…”, započeo je Ray.

“Pa, to nije odgovor”, odgovorio je Paul.

“ — ali ono što ću učiniti također ću vas pratiti kako bismo bili sigurni da ćemo dobiti više informacija; detaljnije informacije”, dodao je Ray.

“Prikuplja li FBI anonimizirane podatke društvenih medija i zatim koristi tehničke metode da probije anonimiziranu prirodu podataka?”, upitao je Paul.

Ray je zastao prije nego što je upitao: “Anonimni podaci s društvenih medija?”

“Dakle, kupujete podatke”, rekao je Paul. “Ljudi stalno kupuju podatke i mi to na neki način toleriramo zbog oglasa i sličnog jer su to anonimni podaci. Kupujete li ono što se naziva anonimnim podacima putem tržišta, a zatim se probijate kroz anonimnu prirodu i dodajete pojedinačna imena tim podacima? Kupujete li podatke i zatim deanonimizirate te podatke?”

“Dakle, način na koji koristimo — obično koristimo termin komercijalni podaci — vjerojatno je opsežniji nego što mogu ovdje objasniti. Ali opet, dopusti mi…” rekao je Ray, naizgled izbjegavajući odgovor.

“Dakle, nećete odgovoriti na pitanje pronalazite li imena s anonimiziranim podacima”, rekao je Paul.

“Mislim da je to kompliciraniji odgovor nego što mogu dati ovdje”, odgovorio je Ray.

“Do sada smo dobili 0 odgovora na 2 pitanja, kako bismo vas natjerali da odgovorite na ovo, ali se obvezujete da ćete zapravo odgovoriti na pitanje jer morate razumjeti frustraciju; mi ćemo vam napisati pismo i vaš pravni tim će odgovoriti pismom od 15 stranica u kojem se ne kaže ništa i vi nećete odgovoriti na pitanje. To su vrlo specifične stvari. Ovo je hoćete li poštovati zakon, možemo li imati povjerenja. Želim imati samopouzdanja”, rekao je Paul.

“Mi slijedimo zakon”, odgovorio je Ray.

“Pa, kažeš to, ali nam nećeš reći odgovor”, reče Paul. “Ne odgovaraš mi. A pitanje je: Prikupljate li podatke bez naloga? To ne bi bilo u skladu sa zakonom. Ali nećete odgovoriti da ne prikupljate te podatke”.

Na kraju, Paul je upitao: “Dobivate li savjete i upute od tvrtki društvenih medija?”

“Apsolutno dobivamo savjete i znakove od tvrtki”, priznao je Ray.

“Možda mislite da je sjajno dobiti sve te stvari bez naloga i imati ljude koji se dobrovoljno jave, ali mnogi od nas su uzrujani što dobivate te informacije koje su privatna komunikacija među ljudima jer je to protiv zakona – to je protiv zakona da Facebook to da vama ili društvenim mrežama, ali je također protivzakonito dobiti ih”, zaključio je Paul.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp