Europski parlament proglasio je Rusiju terorističkom državom

Europski parlament proglasio je Rusiju terorističkom državom

Europski parlament proglasio je Rusiju terorističkom državom” zbog  kako kažu brutalnih i nehumanih djela počinjenih protiv Ukrajine i njezinih građana od početka spec. vojne operacije.

“Namjerni napadi i zločini koje je počinila Ruska Federacija protiv civilnog stanovništva Ukrajine, uništavanje civilne infrastrukture i druga ozbiljna kršenja ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava predstavljaju akte terora protiv ukrajinskog stanovništva i predstavljaju ratne zločine. Rekli su članovi Europskog parlamenta u neobvezujućoj, ali vrlo simboličnoj rezoluciji.

“U svjetlu navedenog, (Europski parlament) prepoznaje Rusiju kao državu sponzora terorizma i kao državu koja se služi sredstvima terorizma.

Oštra rezolucija je velikom većinom odobrena u srijedu poslijepodne s 494 glasa za, 58 protiv i 44 suzdržana tijekom mjesečne plenarne sjednice u Strasbourgu.

Tekst kombinira tri različite rezolucije koje su podnijeli Europska pučka stranka, Renew Europe i Grupa europskih konzervativaca i reformista (ECR).

U konačnoj verziji, europarlamentarci osuđuju ruski “ilegalni, neizazvani i neopravdani agresorski rat” protiv Ukrajine i optužuju rusku vojsku za počinjenje dugog popisa zločina, poput napada na osnovnu infrastrukturu, ubojstava “tisuća” civila i “stotina” djece, pogubljenja po kratkom postupku, otmice, silovanja, maltretiranja, mučenja, masovnog zatvaranja i prisilne deportacije.

“Ova brutalna i nehumana djela uzrokuju smrt, patnju, razaranje i raseljavanje”, rekli su zastupnici Europskog parlamenta, ističući gotovo 40.000 dosad dokumentiranih ratnih zločina u Ukrajini.

Zastupnici su također osudili Rusiju zbog izazivanja humanitarne krize “velikih razmjera” i korištenja hrane i gladi kao oružja, s globalnim implikacijama.

Zbog svih ovih “zlodjela”, Europski parlament poziva zemlje članice EU da razviju potpuno novi pravni okvir koji će omogućiti da se cijela država proglasi sponzorom terorizma.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp