Na azijskim su burzama cijene dionica narasle, prate rast Wall Streeta


Na azijskim su burzama cijene dionica narasle, tako da prate jučerašnji rast (22. studenog) Wall Streeta, no trguje se suzdržano jer se ulagači plaše novih restrikcija protiv covida-19 u Kini, što bi usporilo oporavak gospodarstava. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u plusu 0,3 posto.

Pritom su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,3 i 0,8 posto. U Japanu se zbog praznika danas (23. studenog) ne radi.

Tako azijski burzovni indeksi prate jučerašnji rast Wall Streeta, gdje je Dow Jones ojačao je 1,18 posto, dok su S&P 500 i Nasdaq indeks porasli 1,36 posto, pri čemu je S&P 500 dosegnuo najvišu razinu od 12. rujna ove godine.

To se, među ostalim, zahvaljuje snažnom rastu cijena nafte, što je potaknulo energetski sektor. Indeks tog sektora skočio je jučer, nakon dva dana pada, više od 3 posto. Snažno su porasle i cijene dionica u trgovačkom sektoru, u prosjeku 1,2 posto, što se ponajviše zahvaljuje skoku cijene Best Buya, gotovo 13 posto.

Tvrtka je jučer 22.studenog objavila kako u ovoj godini očekuje manji pad prodaje nego što se prije procjenjivalo, što je ublažilo strahovanja ulagača da će visoka inflacija izazvati pad prodaje u predstojećoj sezoni blagdanske potrošnje.

Na azijskim burzama vlada oprez jer se ulagači plaše da će kineske vlasti zbog rasta broja oboljelih od covida-19 ponovno uvesti restriktivne mjere, što bi dovelo do daljnjeg usporavanja rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva. Uz to, ulagači su oprezni zbog daljnjeg povećanja kamatnih stopa.

Jutros je središnja banka Novog Zelanda povećala ključne kamate za agresivnih 0,75 postotnih bodova i najavila daljnja povećanja kako bi suzbila visoku inflaciju.

U srijedu poslijepodne u fokusu ulagača bit će, pak, zapisnik s posljednje sjednice američke središnje banke, koji će pokazati jesu li čelnici Feda ublažili retoriku po pitanju inflacije i kamatnih stopa.

Od središnje banke se u prosincu očekuje povećanje kamata za 0,50 postotnih bodova, nakon serije povećanja za 0,75 bodova. No, pitanje je kako će se idućih mjeseci kretati inflacija i do koje će razine Fed povećavati cijenu novca.

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 107,15 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 107,70 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 141,95 na 141,20 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0305 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0250 dolara.

Cijene su naftenarasle drugi dan zaredom. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je 0,05 posto, na 88,35 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,30 posto, na 81,15 dolara.

Izvor: hina.hr

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp