Norveška imala problema s proizvodnjom struje, kiša joj pomogla


Operater elektroenergetske mreže u Norveškoj, Statnett povukao je danas 23. studenog, upozorenje o pritisku u elektroenergetskom sustavu zahvaljujući obilnim kišama koje su poduprle proizvodnju struje u hidroelektranama. “Smanjena je mogućnost napregnute opskrbe strujom na jugu Norveške tijekom nadolazeće zime”, objavio je za javnost Statnett.

Malo je vjerojatno da će Norveška ove zime morati ograničiti potrošnju struje, dodali su. U svibnju je Statnett upozorio da bi se južni dijelovi Norveške ove zime mogli suočiti s teškom situacijom u opskrbi strujom ako se ne poboljša hidroenergetska ravnoteža.

“Situacija se pred zimu poboljšala zahvaljujući velikoj količini padalina tijekom jeseni te dovoljnom uvozu, smanjenoj potrošnji i niskoj proizvodnji energije iz vodenih rezervoara”, izjavila je izvršna direktorica Statnetta Hilde Tonne.

U mjesec i tri tjedna stopa popunjenosti rezervoara u južnoj Norveškoj narasla je za 22,1 postotni bod, što je jednako 12,7 teravat-sati potencijalne proizvodnje električne energije, priopćio je Statnett.

Norveško tržište električne energije podijeljeno je u pet geografskih zona, a vlada je od proizvođača u tri zone na jugu zatražila da štede vodu za zimu nakon što se razina vode spustila na najnižu razinu u 20 godina.

U jugoistočnoj Norveškoj, uključujući glavni grad Oslo, i na zapadnoj obali, gdje je smješten Bergen, razina vode sada je iznad medijana u posljednjih 20 godina, objavio je Statnett. U jugozapadnoj Norveškoj, gdje su smješteni najveći rezervoari, zaostaje za medijanom samo za dva teravat-sata, priopćio je operator.

Statnett i vlasti pomno će pratiti uvoz i količinu snijega u planinama i analizirati njezin potencijalni utjecaj na punjenje rezervoara sljedećeg proljeća i ljeta, zaključila je direktorica Tonne.

Izvor: hina.hr

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp