Odvjetnici brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara pozvali na poništenje svih glasova danih na više od polovice elektroničkih strojeva za glasanje korištenih na izborima


Odvjetnici brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara pozvali su izborne vlasti u zemlji da ponište sve glasove dane na više od polovice elektroničkih strojeva za glasanje korištenih na izborima koje je on “tijesno” izgubio od bivšeg predsjednika Luiza Inácia Lule da Silve.

U pritužbi podnesenoj u utorak 22. studenog, Bolsonarova liberalna stranka dovela je u pitanje rezultate drugog kruga od 30. listopada 2022. godine, zbog, kako je nazvala, “nepopravljivog zanemarivanja zbog kvara sustava”, tvrdeći da gotovo 280.000 starijih strojeva za glasanje nema identifikacijske brojeve u internim evidencijama.

Bivši predsjednik da Silva – ljevičarski političar kojeg mnogi Brazilci poznaju samo kao “Lula” – službeno je proglašen pobjednikom s tijesnom razlikom od 50,9% naspram 49,1% glasova sadašnjeg predsjednika. Međutim, ako bi svi dotični glasovi bili poništeni, Bolsonaro bi bio ponovno izabran s 51 posto preostalih važećih glasova, tvrdi Marcelo de Besa, odvjetnik koji je podnio zahtjev.

Vrhovni izborni sud primijetio je da su isti strojevi za glasanje korišteni u prvom krugu izbora, u kojem je Bolsonarova stranka pobijedila sve konkurente u oba doma Kongresa. Sud je Bolsonarovim saveznicima dao rok od 24 sata za podnošenje potpune revizije oba kruga glasovanja.

Uoči izbora, Bolsonaro je više puta tvrdio da je brazilski elektronički sustav glasovanja otvoren za prijevare i optuživao izborne vlasti da favoriziraju Lulu. Čini se da njegove kritike ponavljaju one bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa – vođe s kojim je imao topao odnos – koji je više puta tvrdio da su mu američki izbori 2020. ukradeni. 

Bolsonarovo odbijanje da službeno prizna poraz izazvalo je kaotične prosvjede diljem Brazila ranije ovog mjeseca. U jednom su trenutku prosvjednici tražili vojno preuzimanje vlasti i istragu elektronskog sustava glasovanja u zemlji.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp