Počinje štrajk radnika u velikoj europskoj rafineriji nafte


Europa je suočena s produbljivanjem krize dizelskog goriva jer počinje štrajk u jednoj od najvećih rafinerija na kontinentu, izvijestio je Bloomberg. Kombinacija radničke akcije – iscrpljenih zaliha sirove nafte – i priprema EU-a da uguši ruske opskrbe mogla bi biti otrovni koktel za EU i mogla bi pogoršati energetsku krizu.

Čini se da su nizozemski sindikati zaustavili ponovno pokretanje proizvodnih jedinica u rafineriji BP Plc u Rotterdamu nakon što je tehnički problem prošlog tjedna zaustavio proizvodnju goriva. Rafinerija prerađuje 400.000 barela nafte godišnje i najveći je dobavljač dizela u sjevernoj Europi.

Glasnogovornik jednog od sindikata, CNV Wakmensen, rekao je za Bloomberg da radnici neće ponovno pokrenuti proizvodnju ako se ne riješi spor oko plaća.

BP je naznačio da planira ponovno pokrenuti rafineriju početkom ovog tjedna.

“Pomoći ćemo u rješavanju problema dok objekti ne budu spremni za ponovno pokretanje, a onda ćemo prestati, to je naša namjera”, rekao je Reutersu u ponedjeljak Jaap Bosma iz sindikata CNV.

Zastoji u europskim rafinerijama pomno se prate nakon što su štrajkovi u Francuskoj doveli do ozbiljnog smanjenja opskrbe dizelskim gorivom na kontinentu. Problemi s opskrbom dolaze jer EU planira obustaviti uvoz ruskog dizela.

Prošlog su tjedna radnici BP-a započeli štrajk “rad prema pravilu”, ali su ga prekinuli nakon što je tehnički problem u tvornici prekinuo proizvodnju. Sindikati su prethodno dali BP-u rok do 23. studenog da riješi spor oko plaća.

Štrajkovi koji pogađaju jednu od najvećih rafinerija na kontinentu koji nedostaje energije dolaze u trenutku kada su globalna tržišta dizela nevjerojatno napeta.

Prema Wood Mackenzie Ltd, zalihe goriva u sjeverozapadnoj Europi mogle bi pasti na rekordno niske razine.

Štrajk u jednoj od najvećih europskih rafinerija uslijedio je tjednima nakon što je zbog štrajkova rafinerija u Francuskoj više od 60 posto rafinerijskih kapaciteta u zemlji ostalo izvan mreže, dok su benzinske postaje u Parizu i okolici te na sjeveru zemlje počele ostajati bez goriva.

Odgoda ponovnog pokretanja BP-ove rafinerije u Rotterdamu također dolazi dok se Europa bori za zalihe dizela, a ruske zalihe dizela su na najnižoj razini u povijesti. Europa je ovog mjeseca povećala uvoz dizela iz Rusije kako se bliži embargo EU na uvoz ruskih naftnih proizvoda koji počinje 5. veljače, pokazala je analiza protoka nafte.

Kada embargo EU-a na uvoz ruskog dizela stupi na snagu, “konkurencija za ne-ruske bačve dizela bit će oštra, a zemlje EU-a morat će uvoziti iz SAD-a, Bliskog istoka i Indije”, rekla je Međunarodna agencija za energiju (IEA) u svom Izvješću o tržištu nafte za studeni.

Sve manje zalihe čine Europu ranjivom ove zime, budući da kapaciteti prerade kontinenta u posljednje vrijeme opadaju. U SAD-u također postoji problem s dizelom.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp