Donji dom francuskog parlamenta glasao da se pravo na pobačaj uvrsti u francuski Ustav


Donji dom francuskog parlamenta danas je (24. studenog) velikom većinom glasao da se pravo na pobačaj uvrsti u francuski Ustav, a zastupnici ljevice i centra rekli su da je poništenje povijesne presude u Sjedinjenim Državama u mjesecu lipnju ove godine pokazalo nužnost za novim koracima.

Parlament je odobrio prijedlog, koji je podnijela oporba ljevice, s 337 glasova za i 32 protiv, ali put do uvrštenja prava na pobačaj u Ustav neće biti lagan, jer nacrt zakona pod istim uvjetima mora odobriti Senat, u kojem desnica ima većinu.

U mjesecu listopadu Senat je odbacio međustranački prijedlog zakona koji je imao za cilj pravo na pobačaj i kontracepciju učiniti dijelom ustava. Upravo zbog toga danas je izglasan kompromisni tekst u nadi da će proći u Senatu, objavili su francuski mediji.

Međutim, sljedeći tjedan donji dom će ponovno glasati o unosu prava na pobačaj u ustav, kada Renesansna stranka predsjednika Emmanuela Macrona iznese vlastiti prijedlog zakona o tom pitanju.

Žene imaju pravo na pobačaj u Francuskoj od 1975., kada je legaliziran. Zakon je od tada ažuriran nekoliko puta, a posljednja izmjena u veljači produljuje pristup pobačaju s 12  na 14 tjedana trudnoće.

Uvrštenjem prava na pobačaj u ustav dodatno bi se zaštitilo to pravo i otežalo njegovo poništenje u Francuskoj, rekla je Mathilde Panot, zastupnica stranke Nepokorena Francuska.

“Uvođenjem prava na pobačaj u ustav Francuska bi postala pionir u pogledu prava žena”, rekla je Panot. Cilj je spriječiti bilo kakvo nazadovanje, naglasila je zastupnica Panot.

“Ne želimo dati nikakvu šansu ljudima koji su neprijateljski raspoloženi prema pravima na pobačaj i kontracepciju.”

Prava na pobačaj šire su prihvaćena u Francuskoj nego u Sjedinjenim Državama ili nekim drugim zemljama članicama EU. Otprilike 83 posto Francuza sretno je zbog činjenice da je abortus legalan, pokazala je anketa Ifopa provedena u mjesecu srpnju, što je 16 postotnih bodova više nego prije otprilike 30 godina.

Ista anketa pokazala je da 81 posto ispitanika podupire unošenje prava na pobačaj u ustav. Ipak, konzervativci i krajnja desnica uvelike su mu se protivili i mnogi bi samo razmotrili davanje veće težine zakonu iz 1975. godine.

“Prestanite se igrati strahovima od ukidanja prava na pobačaj, za što znate da je nemoguće u Francuskoj”, rekla je zastupnica ekstremne desnice Emmanuelle Menard.

Izvor: hina.hr

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp