Europski parlament traži zamrzavanje europskih sredstava za Mađarsku

Europski parlament objavio je da predložene reforme mađarskih vlasti kako bi se odmrznula europska sredstva namijenjena Mađarskoj nisu dovoljne te je apelirao na Vijeće i Komisiju da “zloupotreba” prava veta ne treba utjecati na njihovo odlučivanje o tom pitanju.

Europski parlament “smatra da 17 mjera o kojima su pregovarale Komisija i mađarska vlada nije dovoljno za rješavanje postojećeg sistemskog rizika za financijske interese EU”, stoji u rezoluciji usvojenoj s 416 glasova za, 124 protiv i 33 suzdržana.

Europska komisija objavila je u srijedu 23.studenog da Mađarska nije ispunila obećanih 17 reformi u području vladavine prava potrebnih kako bi dobila 7.5 milijardi eura. Mađarskoj je blokirana i isplata 5.8 milijardi eura iz fonda za oporavak od pandemije. Komisija će formalnu odluku donijeti idućeg tjedna, a o tome će glasati Vijeće kvalificiranom većinom do 19. prosinca 2022. godine..

U rezoluciji Europskog parlamenta ističe se i da “mađarske vlasti kontinuirano zloupotrebljavaju pravilo EU o jednoglasnosti kako bi blokirale ključne odluke u cilju pritiska na Komisiju i Vijeće da oslobode sredstva EU, čime se odgađa paket pomoći Ukrajini u iznosu od 18 milijardi eura i uvođenje globalne minimalne stope poreza na dobit”.

Stoga je Europski parlament pozvao Komisiju i Vijeće “da osiguraju da to ne utječe na njihove odluke u vezi s Mehanizmom za oporavak i otpornost i uvjetovanošću vladavine prava”. Za prihvaćanje rezolucije glasali su zastupnici HDZ-a/EPP-a (Sunčana Glavak, Karlo Ressler, Tomislav Sokol i Željana Zovko), kao i zastupnici SDP-a/S&D-a (Biljana Borzan, Predrag Matić, Romana Jerković, Tonino Picula).

Rezoluciju je podržao i zastupnik IDS-a i član kluba Obnovimo Europu Valter Flego. Protiv je bio zastupnik Hrvatskih suverenista te Europskih konzervativaca i reformista Ladislav Ilčić, kao i neovisni zastupnici Ivan Vilibor Sinčić (Ključ Hrvatske) i Mislav Kolakušić.

Kolakušić je jedini od hrvatskih zastupnika sudjelovao u raspravi o Mađarskoj u ponedjeljak 21. studenog u Europskom parlamentu. On je tada izjavio da je Mađarska “iznimno suverena država i da ona svojim odlukama u vijeću čuva ne samo svoju suverenost nego i drugih članica Europske unije”, kao i proračun EU.

“Posljednjim odlukama i samostalnim glasanjem u europskom vijeću sačuvano je i 20 milijardi eura građana Europske unije i na tome sam im zahvalan. Lijepo je vidjeti da se država može i sama braniti i zbog toga je nužno da zauvijek ostane da se sve bitne odluke u Europskom vijeću moraju donositi jednoglasno. U suprotnom ulazimo u Sovjetski Savez koji se raspao, a raspast će se i Europska unija ako ukinemo pravo svake države na glasanje o bitnim stvarima”, naglasio je eurozastupnik Mislav Kolakušić.

Izvor: hina.hr

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp