Klaus Schwab – Sistemska transformacija svijeta

Klaus Schwab – Sistemska transformacija svijeta

“Potrebna nam je sustavna transformacija cijelog svijeta i na nama je da odredimo kako će to točno izgledati. Poštujem Kinu zbog onoga što je postigla u proteklih nekoliko desetljeća.  Kina je uzor mnogim drugim zemljama.”, rekao je osnivač Svjetskog ekonomskog foruma Klaus Schwab u intervjuu kojeg je dao za CGTN (državni informativni kanal na engleskom jeziku sa sjedištem u Pekingu, Kina. To je jedan od šest kanala koje pruža China Global Television Network, u vlasništvu kineske državne televizije China Central Television, pod kontrolom Odjela za publicitet Komunističke partije Kine) za vrijeme susreta svjetskih lidera na Tajlandu – APEC 2022 pod parolom Today is the day. 

Klaus Schwab je naglasio nekoliko najvažnijih „crtica“ za svjetsku budućnost u skladu s njegovim takozvanim Velikim Resetom te pričao o radu na novoj knjizi. U uvodu je naglasio  – Prvo definirajmo što je veliki narativ – to je otpornost na krize, klima – moramo utjecati na klimu zbog budućnosti novih generacija, inkluzivnost – moramo učiniti svijet inkluzivnijom.

Svoje smjernice za globalnu transformaciju Shwab opravdava činjenicom kako on već 50 godina sudjeluje u procesima globalnog razvoja.

Evo što je između ostalog izjavio:

  • Moramo imati strateško raspoloženje, to je sistemska transformacija svijeta sutrašnjice.
  • Moramo definirati kako će svijet izgledati sutra prema našim viđenjima
  • Moramo vidjeti na kojim područjima možemo istinski napredovati.
  • Klimatske promjene su tako složeno pitanje, to je promjena stila života.
  • Potrebne su nam značajne inovacije koje će promijeniti svijet.
  • Jako sam zadovoljan što se Kina integrirala u našu inicijativu i obećala posaditi trilijun stabala u sljedećih deset godina.
  • Kineski model vrlo je atraktivan velikom broju zemalja i smatram ga uzorom u našem globalnom okruženju.
  • Kina je tehnološki izvrsno opremljena i moramo osigurati da se tim tehnologijama služe sva ljudska bića na Zemlji i da se te tehnologije ne koriste u ratne svrhe.
  • Poštujem kineska dostignuća u posljednjih 40 godina. Mislim da je Kina uzor mnogim zemljama. Ali svaka zemlja sama mora donijeti odluku o tome koji sustav želi usvojiti i moramo biti jako pažljivi u uspostavljanju sustava.

Pogledajte cijeli intervju s Klausom Schwabom:

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp