Korumpiranu izborni sud u Brazilu odbio žalbu Bolsonara za krađu izbora i izrekao mu kaznu


Korumpirani brazilski izborni sud odbio je zahtjev predsjednika Jaira Bolsonara da poništi rezultate namještenih predsjedničkih izbora i pritom mu još izrekao kaznu. Pitanje je kako će ovu vijest primiti bijesni građani Brazila koji su itekako svjesni izborne krađe i zbog toga već tjednima neumorno prosvjeduju po ulicama svojih gradova.

Alexander de Moraes, sudac Vrhovnog suda i šef Višeg izbornog suda, presudio je protiv Bolsonara u srijedu nakon što je predsjednik zatražio od vlasti da ponište tisuće glasova, tvrdeći da su neki elektronički strojevi za glasanje bili otvoreni za prijevare tijekom prošlomjesečnih izbora.

Iako je sud prvotno rekao da će razmotriti Bolsonarove optužbe ako on i njegova Liberalna stranka pruže potpuniju reviziju glasovanja – ističući da su liberali dobro prošli u prvom krugu izbora iako su korišteni isti strojevi za glasanje – de Moraes je rekao nisu to učinili.

“Potpuna zlonamjernost tužiteljevog bizarnog i nezakonitog zahtjeva…dokazuje se, kako odbijanjem dopune prvobitnog zahtjeva, tako i potpunim nedostatkom bilo kakvih dokaza o nepravilnostima i postojanjem potpuno lažnog narativa činjenica, “, napisao je sudac u svojoj odluci.

De Moraes je također naredio obustavu svih državnih sredstava za frakciju liberala dok ne plati kaznu od 4,3 milijuna dolara zbog svojih tvrdnji o “lošoj vjeri” i pozvao na istragu protiv čelnika liberalne stranke Valdemara Coste.

Odvjetnici koji rade s Bolsonarom podnijeli su u utorak peticiju na 33 stranice tvrdeći da je većina strojeva za glasovanje korištenih u utrci bila podložna “kvaru” i da stotinama tisuća starijih strojeva nedostaju identifikacijski brojevi u njihovoj internoj evidenciji. Međutim, odbijajući njihov zahtjev, de Moraes je rekao da odvjetnici nisu objasnili kako je softverska greška mogla utjecati na rezultate izbora.

Bolsonaro je tijesno izgubio u drugom krugu 30. listopada od bivšeg predsjednika Luiza Inácia Lule da Silve — ljevičarskog političara poznatog mnogim Brazilcima jednostavno kao “Lula” — uzevši 49,1% glasova naspram Lulinih 50,9%. Utrka je izazvala dane kaotičnih prosvjeda diljem Brazila, s prosvjednicima koji su blokirali nekoliko glavnih autocesta i čak pozvali na vojno preuzimanje vlasti u jednom trenutku. Bolsonaro je kasnije pozvao svoje pristaše da prestanu s takvim akcijama, iako su se veliki prosvjedi nastavili u nekim gradovima.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp