Azra Pašić – Sustav socijalnog bodovanja osvojit će svijet


Mnogi su čuli za sustav socijalnog bodovanja (SCS), ali nije baš jasno kako će se to implementirati.  Za početak, prvo moramo razumjeti kako trenutni kreditni rezultati utječu na ponašanje ljudi.

Kreditni rezultat je broj između 300-850 (ovisno o lokaciji) koji određuje koliko ste pouzdani u pogledu novca. Što je vaš rezultat niži, zajmodavci vas više percipiraju kao “rizičnije”, suprotno vrijedi za viši rezultat. Taj rezultat se povećava ili smanjuje ovisno o svim tim podacima. Taj rezultat pokazuje kako upravljate novcem uz poticaje/kazne u obliku kamatnih stopa.

A sada o novom kreditnom sustavu, koji se zove alternativni kreditni sustav (ACS). Zapamtite kako je trenutni sistem u potpunosti financijski zasnovan na brojčanim podacima, ali u novom sistemu to više nije slučaj. Novi sustav uzima u obzir vaše komunalne usluge, društvene mreže, mobilne aplikacije, online transakcije i podatke o ponašanju.

Također kažu da drugi izvori mogu uključivati ​​„podatke o transakcijama u realnom vremenu, psihometriju, biometriju, pregledavanje weba itd.“ “Značajno povećanje upotrebe pametnih telefona dovelo je do kreiranja podataka koji se mogu koristiti za procjenu obrazaca ponašanja korisnika mobilnih telefona.” dodajući da “mobilni podaci mogu pružiti detaljne informacije i uvid u ponašanje potrošača.”

Ovo prikupljanje podataka se nastavlja, s tim da oni kažu da su “istraživanja društvenih medija sugerirala da broj objava i njihova učestalost mogu dovesti do boljeg razumijevanja načina života potrošača, njihovih troškova i njihove spremnosti da otplate dug.”

Činjenica da žele iskoristiti sve ove podatke s vašeg telefona i društvenih mreža ne samo da bi vas ocijenili već i da bi bolje razumjeli vašu psihologiju je duboko uznemirujuća.

Jedina stvar koja će upotpuniti njihov invazivni sustav bodovanja ponašanja je posljednji skup podataka.

“Podaci o ponašanju” – u ovim podacima o ponašanju posebno spominju “psihometrijske testove”. Ovi testovi se koriste za „bolje razumijevanje pojedinca gledajući nečiju ličnost, orijentaciju na postignuće, inteligenciju, potrebe ili motivatore“.

ACS će koristiti sve što radite na svom telefonu, ono što radite na društvenim mrežama, pa čak i vašu ličnost, inteligenciju, potrebe itd. Sve da bi odredio vaš kreditni rezultat.

Nadam se da vidite problem u ovome. Ako ne vidite problem, slikovito prikazano, to znači da ako npr. nešto proglase obaveznim, a vi pišete protiv toga na društvenim mrežama, vaš kreditni skor opada. Onda polako prestajete iznositi svoje stavove jer ako to ne učinite, to će utjecati na vaš rezultat, a time i na cijeli život.

Preko tog broja na ekranu će natjerati ljude da se pokore. ACS se želi nametnuti diljem svijeta, već se djelomično primjenjuje u Indoneziji, Indiji, Brazilu, Kenyji i također u Hong Kongu. Zajedno s Australijom, Singapurom, Ujedinjenim Kraljevstvom, Tajvanom i Kinom gdje također postavljaju ACS sandbox.

Oni koji sve ovo planiraju i implementiraju i na čijim stranicama možete pronaći većinu ovih informacija su Svjetska banka i Svjetski ekonomski forum.

O ACS/sistemu socijalnog bodovanja Svjetski ekonomski forum i Svjetska banka su rekli:

WEF/Svjetski ekonomski forum “ACS neće zamijeniti tradicionalno financijsko utemeljeno kreditno bodovanje. San je da oboje žive rame uz rame”

WB/ Svjetska banka “Kreditno bodovanje ima ogroman potencijal da pomogne ekonomskom rastu svjetske ekonomije.”

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp