Trgovine u Danskoj zahtijevaju potvrdu digitalne dobi


Liječnici i trgovine u Danskoj predložili su digitalne osobne iskaznice pod pretpostavkom sprječavanja prodaje alkohola maloljetnicima.

Trenutačno zaposlenici moraju pogoditi dob osobe na temelju njezina izgleda prije nego odluče hoće li zatražiti osobnu iskaznicu.

Strukovne organizacije i interesne skupine koje predstavljaju tvrtke i liječnike predložile su da digitalne osobne iskaznice budu obvezne pri kupnji alkohola.

Prema njihovom prijedlogu, kada se skenira alkoholno piće, zaposlenik bi automatski dobio obavijest da provjeri osobnu iskaznicu. Ako korisnik koristi debitnu karticu, digitalni sustav automatski provjerava bazu podataka da vidi je li korisnik stariji od 18 godina.

Sustav ne bi spriječio svu prodaju alkohola maloljetnicima jer bi sustav mogao biti zaobiđen ako kupac jednostavno koristi karticu druge osobe ili koristi gotovinu.

“To je naše uvjerenje i nadamo se da će napraviti veliku razliku”, rekao je Klaus Begelund Nilsen, zamjenik predsjednika sindikata vlasnika trgovina De Samvirkende Købmænd.

“Ovo je vizija i želja koju imamo. Ne postoji zemlja nigdje u svijetu koja to radi u ovom trenutku, ali mislimo da je idealno biti na ovom putu”.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp