Kinezi će biti kažnjavani zbog lajkanja ‘neprimjerenog’ sadržaja na društvenim mrežama


Korisnici interneta u Kini uskoro će biti odgovorni za lajkanje objava koje vlast smatra nezakonitim ili štetnim, što je izazvalo strah da ova država planira kontrolirati društvene mreže kao nikada prije.

Dodatna regulacija interneta najavljena je u trenutku kada se zemljom širi nezadovoljstvo oštrim epidemiološkim mjerama protiv koronavirusa. Nova pravila stupit će na snagu 15. prosinca kao dio mjera institucije nadležne za upravljanje internetom (CAC). CAC djeluje pod Centralnom komisijom za pitanja internetskog prostora, a kojom predsjedava predsjednik države Xi Jinping.

Kako je objavio CNN, tisuće prosvjednika od Pekinga do Šangaja prosvjeduju protiv epidemioloških mjera, tražeći okončanje strogih ograničenja koja su na snazi od početka pandemije koronavirusa. Nezadovoljni Kinezi pokušavaju izbjeći cenzuru na internetu, dok istodobno vlast ulaže velike napore kako u javnost ne bi dospjelo ono što se smatra neprihvatljivim.

Prvi put je odlučeno da se i lajkovi na društvenim mrežama moraju regulirati, kao i komentari. Zatražena je i aktivna provjera svih javnih naloga, kao i komentara ispod njihovih objava, prenosi CNN.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp