Urnebesni oproštaj od kune koja nažalost odlazi u povijest


Ova imaginarna novčanica na koju sam slučajno naišla u virtualnom svijetu, možda je najbolja slika naše recentne prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Naša kuna uskoro zauvijek odlazi u povijest, a anonimni autor iz virtualnog svijeta na ovaj se komičan način oprostio od nje.

Zajedno s njom odlazi u nepovrat i zadnji stup naše kakve-takve suverenosti. Sve ostalo ostaje povijest koju ćemo s gorčinom pamtiti. Gorak je okus snova u koje smo vjerovali, a koje nismo dosanjali. Sada znamo da je za njih već kasno.

Upitajmo se – zašto se s tolikom lakoćom odričemo svega što bi nam moglo dobro doći da se osjećamo kao svoji na svome? Nema čega se nismo već odrekli, ali jedno je sigurno – ova naša vladajuća klasa teško da će se ikada odreći korupcije, a svi mi najradije bismo se odrekli svih njih, ali to je naprosto nemoguće. 

Vladajuće nije briga za našu valutu, važno je da se kola i dalje kreću i da sve ostane kako jest. A, ostat će. Naravno, ne svima. Znamo čiji se životi s odlaskom kune u nepovrat neće nimalo promijeniti. Životi naših lokalnih moćnika (čitaj: poslušnika) neće se promijeniti.

Ali zato će se promijeniti naši, nama će se obiti o glavu dolazak eura. Do tada, nasmijmo se malo uz ovu vrlo znakovitu novčanicu od nula kuna na kojoj je naš privatizacijski tajkun Todorić. Tom je novčanicom doista sve rečeno, a ponajviše o tome koliko držimo do sebe i do naših vrijednosti.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp