Macron želi veću cenzuru Twittera kako bi spriječio ljude da govore “lude stvari” o cjepivima, pandemijama i ratu


Ako smo se pitali što Macron misli o slobodi govora, Macron ostaje pri svojim stavovima da postoje „odgovornosti i ograničenja“ slobode govora za što se on osobno otvoreno zalaže. Francuski predsjednik Emmanuel Macron kritizirao je vlasnika Twittera Elona Muska zbog ublažavanja politike cenzure sadržaja na platformi, tvrdeći da je sadržaju na Twitteru potrebna veća regulacija. Macron je to komentirao u pojavljivanju na ABC Newsu uoči svog posjeta Bijeloj kući.

Macron je rekao da su demokracije pod “vrlo snažnim pritiskom” sila poput društvenih medija gdje korisnici mogu reći “lude stvari o cjepivu, pandemiji, ratu”. Ovaj je tjedan Musk rekao da će ublažiti politiku moderiranja sadržaja vezanu uz teme poput koronavirusa. Voditelj Good Morning America i ABC Newsa George Stephanopoulos rekao je: “On pogoršava situaciju, zar ne?” „Mislim da je ovo veliki problem”, odgovorio je Macron. 

“Mislim da bi trebao biti puno više angažiran oko toga. Ono za što se jako zalažem je upravo suprotno – više regulacije.” Macron je dalje tvrdio da govor u demokraciji mora biti “temeljen na poštovanju i političkom redu”. Francuski predsjednik je dodao: “Možete demonstrirati, možete imati slobodu govora, možete pisati što želite – ali postoje odgovornosti i ograničenja. Ograničenje je da ne možete izaći na ulicu i izražavati se rasistički ili antisemitski, ne možete izložiti riziku život nekog drugog. Nasilje nikada nije legitimno u demokraciji.”

Macron je također kritizirao bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, čiji je Twitter račun nedavno vraćen nakon gotovo dvogodišnje zabrane nakon nereda u glavnom gradu SAD-a 6. siječnja 2021. “Kada u jednoj od najvećih demokracija i najstarijih demokracija na svijetu, možete imati vođu i pristaše koji namjerno odluče odbiti rezultate jer su to oni koje nisu željeli vidjeti, ovo je samo početak kraja. demokracije”, rekao je Macron.

Ranije ovog tjedna regulatori u Europskoj uniji upozorili su Muska da bi Twitter mogao biti zabranjen u regiji ili se suočiti s novčanom kaznom ako ne provodi politiku cenzure sadržaja. Musk je također upozoren na samovoljno vraćanje prethodno zabranjenih računa. Novi vlasnik je rekao da će dati “opću amnestiju” zabranjenim računima koji nisu prekršili zakon ili slali neželjenu poštu.

Macron se jučer sastao s Elonom Muskom i razgovarao s njim o brojnim ključnim temama, uključujući jačanje cenzure i veće kontrole online komunikacije pod egidom zaštite djece u virtualnom svijetu. Kako je tekao njihov razgovor i oko čega su se sve složili znaju samo oni. Miješanje političara u medije i digitalni svijet nije ništa novo. To je nažalost postala uobičajena praksa. Toliko o slobodi medija i popularne plave ptice koja simbolizira Twitter. Vidjet ćemo koliko će dugo i hoće li uopće ‘plava ptica’ biti i ostati slobodna? 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp