Ukrajinska vlast žestoko kritizirala Macronov prijedlog o ustupcima Ruskoj Federaciji

Ukrajinska vlast žestoko kritizirala Macronov prijedlog o ustupcima Ruskoj Federaciji

Francuski predsjednik Emmanuel Macron iznio je prijedlog da Zapad treba razmotriti kako odgovoriti na potrebu Rusije za sigurnosnim jamstvima ako Kremlj pristane na pregovore o okončanju rata u Ukrajini je naišla na žestoke kritike u Ukrajini i baltičkim zemljama.

U intervjuu za francusku TV postaju TF1 Macron je rekao da Europa mora pripremiti svoju buduću sigurnosnu arhitekturu i razmisliti “kako dati jamstva Rusiji onog dana kada se vrati za pregovarački stol”.

Mihajlo Podoljak, glavni savjetnik ukrajinskog predsjednika Zelenskog, poručio je da svijet treba sigurnosna jamstva Rusije, a ne obrnuto. “Civilizirani svijet treba ‘sigurnosna jamstva’ od barbarskih namjera postputinovske Rusije”, napisao je Podoljak na Twitteru u nedjelju, objavila je novinska kuća Reuters.

Tajnik ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Oleksij Danilov tvrdi da bi “denuklearizirana i demilitarizirana” Rusija bila najbolje jamstvo mira ne samo za Ukrajinu nego i za cijeli svijet. “Netko želi dati sigurnosna jamstva terorističkoj državi ubojici? Umjesto Nürnberga – potpisati sporazum s Rusijom i rukovati se?” napisao je Danilov na Twitteru.

Nakon nekoliko rundi razgovora održanih još ranije tijekom rata predstavnici Ukrajine i Rusije se mjesecima nisu sastali kako bi pregovarali o okončanju sukoba. Iz Kijeva ističu da su mirovni pregovori mogući samo ako Rusija prestane s napadima i povuče se s okupiranog ukrajinskog teritorija, dok Kremlj zahtijeva da Zapad prizna rusku aneksiju ukrajinskih regija.

Victoria Nuland, podtajnica SAD-a za politička pitanja, smatra da Putinovo inzistiranje na međunarodnom priznanju ruskih aneksija ukazuje na to da nije ozbiljan u pogledu mirovnih pregovora. “Diplomacija je očito svačiji cilj, ali morate imati voljnog partnera”, izjavila je Nuland novinarima nakon sastanka s Predsjednikom Zelenskim u Kijevu.

Izvor: index.hr

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp