Buduće digitalne putne isprave s prepoznavanjem lica testiraju se u “WEF-ovim zemljama” Kanadi i Nizozemskoj


Početkom sljedeće godine održat će se test buduće digitalne putne isprave s prepoznavanjem lica. Pilot projekt odvijat će se na letovima KLM-a od Kanade do Nizozemske, navodi se u pismu nizozemskog parlamenta.

“Od putnika se traži da snime portret svog lica (selfie). To se zatim može usporediti s fotografijom pohranjenom u čipu putovnice. U ovoj fazi prepoznavanje lica provjerava je li osoba koja kreira DTC (digitalna putna isprava, ur.) ujedno i zakoniti nositelj isprave”, stoji u pismu.

“Na koji me drugi prethodni pilot projekt ovo podsjeća?” pita član nizozemskog parlamenta FVD Pepijn van Houwelingen. “Ah, sad se sjećam, projekt ‘Known Traveler Digital Identity’ Svjetskog ekonomskog foruma, naravno!”

Ovo je digitalna putovnica koja se može produžiti putovnicom za cjepivo protiv covida. To je partnerstvo između WEF-a, nizozemske vlade, kanadske vlade, Air Canada, KLM-a i nekoliko zračnih luka, uključujući Schiphol.

Cilj projekta: “Stvoriti novu viziju budućnosti prekograničnih putovanja i razviti pouzdan, zajednički i obostrano koristan sustav koji putnika stavlja u središte”.

Ranije je Van Houwelingen postavljao zastupnička pitanja o projektu. Odgovori pokazuju da su kanadska vlada i WEF u siječnju 2018. zamolili Nizozemsku da sudjeluje te da je “upravljanje projektom s nizozemske strane dodijeljeno Ministarstvu pravosuđa i sigurnosti”.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp