Facebook prijeti ukidanjem vijesti na svojoj mreži


Facebookova matična tvrtka Meta zaprijetila je da će prestati emitirati vijesti na najvećoj svjetskoj platformi društvenih medija ako američki zakonodavci usvoje zakon koji bi medijskim kućama mogao dati veću moć u pregovaranju o naknadama za korištenje njihovog sadržaja.

Članovi Kongresa navodno planiraju dodati medijsku inicijativu ,Zakon o tržišnom natjecanju i zaštiti novinara (JCPA) ,godišnjem zakonu o autorizaciji obrane koji mora biti usvojen kako bi se progurao. Zakon bi medijskim kućama olakšao kolektivno pregovaranje o većem udjelu prihoda od oglasa postavljenih na njihov sadržaj, što bi moglo biti osobito značajno za lokalne novine i televizijske kuće.

“Ako Kongres usvoji nepromišljeni zakon o novinarstvu kao dio zakona o nacionalnoj sigurnosti, bit ćemo prisiljeni razmotriti potpuno uklanjanje vijesti s naše platforme, umjesto da se podvrgnemo pregovorima koje je naložila vlada, a koji nepravedno negiraju bilo kakvu vrijednost koju pružamo novinskim kućama kroz povećanje prometa i pretplata”, izjavio je glasnogovornik Mete Andy Stone na Twitteru u ponedjeljak 6. prosinca.

Stone je tvrdio da izdavači i stavljaju svoje sadržaje na Facebook jer im to povećava profit. „Nijedna tvrtka ne bi trebala biti prisiljena plaćati za sadržaj koji korisnici ne žele vidjeti i koji nije značajan izvor prihoda. Jednostavno rečeno: stvaranje subjekta nalik kartelu koji zahtijeva od jedne privatne tvrtke da subvencionira druge privatne subjekte predstavlja užasan presedan za sve američke tvrtke.

JCPA ima dvostranačku potporu u Zastupničkom domu i Senatu, kao i dvostranačku oporbu. News Media Alliance, industrijska trgovačka grupa koja je lobirala za JCPA, nazvala je takvu prijetnju “nedemokratskom i nepristojnom”. Grupa je dodala da su slične “prijetnje pokušane prije nego što je australska vlada donijela sličan zakon za kompenzaciju novinskim kućama.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp