Pogledajte prvi oružani sukob ruskih i američkih snaga u Bakhmutu

Pogledajte prvi oružani sukob ruskih i američkih snaga u Bakhmutu

Prvi oružani sukob američkih i ruskih snaga zabilježen je u predgrađu Bakhmuta. 

Prema izvješćima, američke trupe iz Mozart PMC-a hitno su prebačene u grad Bakhmut.

Prvi put u povijesti imamo potpuni sukob između ruskog Wagner PMC-a i američkog Mozart PMC-a, dvije privatne vojne tvrtke.

Rusi su već neko vrijeme svjesni namjere SAD-a da ojača ukrajinsku obranu u Bakhmutu s PMC trupama iz Mozarta. To se smatralo nužnim nakon kolosalnih gubitaka koje su nedavno pretrpjeli Ukrajinci.

Zapovijed američkim snagama bila je da drže grad dok ukrajinske brigade ne stignu iz Hersona. Šef snaga “Mozart” također je bio na tom području i otišao je pregledati situaciju i izvijestiti američki Pentagon.

U videu Amerikanci traže skupinu od 5-10 Rusa kada se iznenada suočavaju s brojnim ruskim vojnicima uz podršku tenka T-90.

Video dolazi s kamere na kacigi američkog vojnika koji se bori u šumi sjeveroistočno od Bakhmuta.

“Sjeveroistočni Bakhmut, crna skupina. Poslani smo u operaciju potiskivanja ruske linije kako bi je Ukrajinci mogli ponovno zauzeti.

Obaviješteni smo o 5-10 ruskih vojnika, ali nismo znali točnu lokaciju. Tako smo započeli patrolu kada smo iznenada vidjeli oko 20-30 ruskih vojnika u jako utvrđenom sustavu rovova.

Imali su i tenk T-90 u rezervi, pa smo se morali povući. S nama je bila i grupa ukrajinskih vojnika”, naglašava američki vojnik.

Amerikanci su upali u zasjedu i pokušavali su se skloniti iza drveća. Vidjevši da ne mogu iskoristiti protuoklopno oružje, odlučuju se povući.

Nije poznato ima li žrtava i koliko ih ima.

Video: Cijela bitka od 5 minuta:

Osnivač američke PMC “Mozart”, umirovljeni pukovnik američkih marinaca Andrew Milbur, rekao je da ukrajinska vojska trpi “izuzetno velike gubitke”.

Milburn je potvrdio informaciju koja je izašla u javnost. Gubitaka među ukrajinskim postrojbama je oko 70 posto, informacija je istinita i nije pretjerivanje.

Također je rekao da ukrajinska vojska ima akutan problem nadoknade gubitaka.

“Oni koji su bačeni u bitku znaju malo osim osnovne obuke”, rekao je.

Milburn je također primijetio da su zabilježeni slučajevi ciljanog bombardiranja koncentracija vojnih snaga u kojima su bili strani plaćenici. Koncentracijske točke PMC “Mozart” bombardirane su tri puta

Prema Rusima, PMC “Mozart” trenutno trpi razorne gubitke u Ukrajini. Milburn je napomenuo da bi snage PMC-a Mozart mogle u potpunosti napustiti Donbas i teritorij Ukrajine početkom sljedeće godine. To je zbog gubitaka u plaćenicima i gubitaka opreme i oružja

Uz neposredne rizike, gorući problem je nedostatak resursa, rekao je Milburn.

“Bojim se da ćemo ostati na početku nove godine”, objasnio je, istaknuvši da je pronalaženje, popravak i zamjena oštećenih vozila najveći trošak.

Šef trupa “Mozart” služio je 31 godinu u američkoj vojsci.

Pogledajte Milburnov video u Bakhmutu:

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp