Texas zabranjuje društvene mreže maloljetnicima i uvodi provjeru dobi korisnika


Republikanski zastupnik Jared Patterson iz okruga Denton u Teksasu uveo je zakon kojim bi se maloljetnicima zabranilo da imaju račune na društvenim mrežama. Patterson tvrdi da društveni mediji nisu sigurni za maloljetnike, a među ostalim navodi i samoozljeđujući sadržaj.

Patterson je predložio novi zakon koji bi prisilio društvene platforme da provjeravaju dob korisnika.

“HB 896 bi zabranio maloljetnicima da dobiju račune na društvenim mrežama u Teksasu. Konkretno, ovim prijedlogom zakona nastoji se ograničiti korištenje društvenih medija na račune profila starijih od 18 godina, zahtijeva se od profila da koriste identifikaciju fotografije kao sredstvo provjere dobi, dopušta roditeljima da zatraže uklanjanje računa svog djeteta i dopušta Uredu državnog odvjetnika General treba reagirati na prijevarne poslovne prakse ako se krše pravila”, stoji u priopćenju za javnost Pattersonova ureda.

Pattersonov ured naveo je statističke podatke o stopama samoubojstava maloljetnika. Do 2008. godine stopa samoubojstava među maloljetnicima je u padu. Međutim, zabilježen je godišnji porast od 18,8% između 2009. i 2015. među djevojčicama u dobi od 10 do 14 godina. U istom razdoblju zabilježen je porast stope samoubojstava za 47,1% među osobama u dobi od 10 do 24 godine.

“Društveni mediji su cigareta prije 1964.”, izjavio je Patterson. “Nekoć se smatralo da je savršeno siguran za korisnike, pristup maloljetnika društvenim medijima doveo je do značajnog porasta samoozljeđivanja, samoubojstava i problema s mentalnim zdravljem.”

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp