Brazil planira implementirati centralno kontroliranu digitalnu valutu 2024. godine


Brazil planira pokrenuti svoju digitalnu valutu središnje banke (CBDC) 2024. godine, nakon zatvorenog pilot projekta 2023. godine s financijskim institucijama, izjavio je predsjednik Središnje banke Brazila Roberto Campos Neto. Dodao je kako je brazilski model stekao međunarodno priznanje.

Neto je to objavio na događaju koji je organizirala novinska kuća Poder 360. Tvrdio je da će dizajn CBDC-a potaknuti financijske institucije da tokeniziraju svoju imovinu uz dodatnu prednost učinkovitosti.

“Ako je digitalna valuta zapravo tokenizirani depozit, ona nasljeđuje sve propise koji se već primjenjuju na depozite”, rekao je Neto, dodajući da CBDC ne bi trebao naštetiti bilancama ili poremetiti monetarnu politiku.

Prema Netu, tokenizacija depozita trebala bi poboljšati poravnanja, troškove financiranja i reviziju banaka. Također je predvidio da će tokenizacija povećati prihvaćanje Pix sustava plaćanja središnje banke, budući da bi pojeftinila transakcije kroz eliminaciju trgovačkih popusta (MDR). Trgovci moraju platiti MDR dobavljačima kartičnih uređaja.

Neto je također tvrdio da se Međunarodni monetarni fond (MMF) obratio središnjoj banci i rekao da je njegov model digitalne valute jednostavan za implementaciju te da bi ga ostale središnje banke trebale razmotriti.

“Na kraju smo čak bili polaskani što smo stvorili sustav o kojem sada razmišljaju druge središnje banke”, naglasio je Neto.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp