Građani Indije koji ne povežu brojeve svojih računa s digitalnim ID-om uskoro će završiti na financijskoj crnoj listi


Indijska uprava za porez na dohodak upozorila je građane da bi trebali povezati svoj broj računa (PAN) sa svojim Aadhaar biometrijskim identifikacijskim brojevima prije 1. travnja 2023. ili riskirati da njihov PAN postane nefunkcionalan.

U Indiji je PAN dužan obavljati nekoliko financijskih aktivnosti kao što su otvaranje bankovnih računa, polaganje novca, trgovanje dionicama i kupnja ili prodaja nekretnina. Indijci mogu povezati svoj PAN s Aadhaarom na web stranici porezne uprave nakon što plate 1000 Rs. (12 dolara).

“Prema Zakonu o porezu na dohodak iz 1961., obvezno je za sve nositelje PAN-a, koji ne spadaju u izuzetu kategoriju, povezati svoj PAN s Aadhaarom prije 31. ožujka 2023. Od 1. travnja 2023. nepovezani PAN prestaje raditi. Uskoro se bliži rok. Nemojte odgađati, povežite ga danas!“ – napisali su iz Odjela za porez na Twitteru.

Oni koji su isključeni iz ovog uvjeta su stanovnici država Meghalaya, Assam, Kashmir i Jammu koji nemaju Aadhaar. Osim toga, rezidenti stariji od 80 godina i strani državljani izuzeti su od ovog zahtjeva.

Prema vladi, cilj povezivanja PAN-a s Aadhaarom je poboljšati poreznu usklađenost.

PAN je oblik slikovne identifikacije priznat od strane vlade i privatnih osoba. Porezni ga odjel želi povezati s Aadhaarom jer je Aadhaar identifikacijski sustav temeljen na biometriji koji nije dostupan putem bilo kojeg drugog oblika ID-a.

Izvor: ReclaimTheNet

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp