Datoteke na Twitteru otkrivaju: FBI je srušio kontrolu slobode govora


Twitter je nekoliko godina održavao “stalan i prodoran” kontakt s FBI-em i drugim američkim obavještajnim agencijama, prema internim dokumentima tvrtke koji su procurili do novinara. Čini se da datoteke pokazuju usklađenu Vladinu kampanju stavljanja na crnu listu sadržaja označenog kao “dezinformacije”.

Reporter Matt Taibbi izvijestio je u petak da je šesti nastavak ‘Twitter Files’ otkrio dodatni pritisak na web stranicu od strane FBI-a i Ministarstva domovinske sigurnosti (DHS) između siječnja 2020. godine i prošlog mjeseca, uglavnom usmjeren na moderiranje određenih objava i računa koji govoriti o američkim izborima.

Dok su raniji dokumenti upućivali na visoku razinu koordinacije između obavještajnih agencija i Twittera, najnoviji dosjei sugeriraju da se taj tajni dogovor dogodio u većem opsegu nego što se dosad znalo. U manje od tri godine samo je bivši voditelj povjerenstva i sigurnosti tvrtke Joel Roth razmijenio više od 150 e-mailova s FBI-em.

Prije petka, Roth je bio jedini izvršni direktor za kojeg se govorilo da je imao redovit, izravan kontakt s biroom, ali novi podnesci pokazuju da je pravna izvršna direktorica Stacia Cardille također održavala tjedne sastanke ne samo s FBI-em, već i s DHS-om, Ministarstvom pravosuđa ( DOJ ) i Ured direktora Nacionalne obavještajne službe (ODNI) počevši od rujna.

U pismu bivšem zamjeniku glavnog savjetnika Twittera Jimu Bakeru – koji je i sam bivši odvjetnik FBI-a – Cardill je napomenula da je pitala postoje li “prepreke” za dijeljenje povjerljivih informacija s industrijskim partnerima. Kao odgovor, FBI je bio “uporan” da “nema prepreka za dijeljenje”.

“Ovaj odlomak naglašava jedinstvenu atmosferu jedne velike sretne obitelji između Twittera i FBI-a. S kojom bi drugom tvrtkom FBI bezbrižno pristao na ‘bez zabrane’ za povjerljive informacije?”, upitao je Taibbi.

Brojne poruke koje je FBI poslao Twitteru sadrže eksplicitne zahtjeve za uklanjanjem određenih postova ili čak za potpunu zabranu računa. U jednom slučaju, agencija je označila toliko “sadržaja koji potencijalno krši autorska prava” da su zaposlenici Twittera kasnije viđeni kako čestitaju jedni drugima u internom razgovoru tvrtke na “monumentalnom podvigu”.

Još jedna poruka poslana 5. studenog 2022. godine iz FBI-evog “Zapovjednog mjesta za nacionalne izbore” pružila je popis od 25 naloga koji “mogu zahtijevati dodatne radnje”. Twitter je brzo zabranio sedam računa, dok je privremeno suspendirao još jedan i izbrisao osam tweetova zbog navodnih “kršenja politike građanskih dezinformacija”.

Velik dio označenog sadržaja detaljno je opisan u najnovijim dokumentima koji se odnose na izbore u sredini mandata u studenom, uključujući postove dr. sc. Claire Foster.

Vođeni Taibbijem i kolegom novinarom Barryjem Weissom, datoteke na Twitteru objavljivane su kontinuirano uz blagoslov novog vlasnika stranice, milijardera poduzetnika Elona Muska. Do danas su dokumenti rasvijetlili nekoliko kontroverznih odluka koje je donijela tvrtka, uključujući materijal koji se odnosi na suspenziju bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, praksu zabrane u sjeni i zabranu izvješća New York Posta na cijeloj stranici. vanjskih poslova Huntera Bidena, sina predsjednika Joea Bidena.

Mainstream mediji kao i alternativni mediji šute o možda najvećoj temi današnjice, čime izravno podržavaju cenzuru kako medija tako i pojedinaca.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp