Španjolski zakonodavci pokreću zakon o ‘menstrualnom dopustu’


Španjolski zakonodavci pokreću Zakon o ‘menstrualnom dopustu’, prvi zakon takve vrste u jednoj europskoj zemlji. Španjolski zastupnici u donjem domu odobrili su u četvrtak zakon kojim bi se ženama koje pate od jakih mjesečnih bolova omogućio plaćeni dopust, postavši tako prva europska zemlja koja je unaprijedila ovu vrstu zakona.

Španjolska ljevičarska vlada rekla je da zakon – koji je prošao prvo čitanje sa 190 glasova za, 154 protiv i pet suzdržanih – također ima za cilj razbiti tabu na tu temu. Ophélie Latil, članica feminističke organizacije Georgette Sand , ponovila je ovo mišljenje.

“Tema menstruacije ne bi se trebala smatrati tabuom, nečim što je samo privatna stvar, već nečim čime se država i vlada bave poput pitanja javnog zdravlja.” Menstrualni dopust trenutno se nudi samo u malom broju zemalja diljem svijeta, među kojima su Japan, Indonezija i Zambija.

Prijedlog zakona sada ide u Senat i, ako se promijeni, vratit će se u donji dom na još jedno glasovanje prije nego što postane zakon. Zakon daje radnicama koje imaju mjesečne bolove pravo na onoliko slobodnog vremena koliko im je potrebno, pri čemu državni sustav socijalnog osiguranja – a ne poslodavci – preuzima račun.

Kao i kod plaćenog dopusta iz drugih zdravstvenih razloga, mora ga odobriti liječnik. Španjolska ministrica jednakosti Irene Montero pozdravila je ovaj potez kao korak naprijed u rješavanju zdravstvenog problema koji je do sada uglavnom bio gurnut pod tepih.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp