Rusija najavljuje zajedničke pomorske vježbe s Kinom


Moskva je u ponedjeljak objavila da nekoliko njezinih ratnih brodova sudjeluje u pomorskim vježbama koje počinju ovog tjedna s mornaricom Pekinga, dok Rusija i Kina produbljuju veze, usred pritiska Zapada.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da će se vježbe održati između 21. i 27. prosinca u Istočnom kineskom moru, s ciljem “jačanja pomorske suradnje” između Moskve i Pekinga. One bi uključivale živo gađanje projektila, topništvo i vježbe za borbu protiv podmornica, navodi se u priopćenju.

“Glavni cilj vježbi je jačanje pomorske suradnje između Ruske Federacije i Narodne Republike Kine, održavanje mira i stabilnosti u azijsko-pacifičkoj regiji.” Rečeno je da će Kina uključiti dva razarača, patrolne brodove, opskrbni brod i podmornicu.

“U vježbu će biti uključeni zrakoplovi i helikopteri mornaričkih zrakoplovnih snaga Pacifičke flote i Narodnooslobodilačke mornarice”, priopćilo je ministarstvo. Bivši hladnoratovski saveznici s burnim odnosima, Kina i Rusija su se posljednjih godina približile u sklopu onoga što nazivaju odnosom “bez ograničenja” koji djeluje kao protuteža globalnoj dominaciji Sjedinjenih Država.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp