New York Times kritiziran zbog križaljke u obliku svastike tijekom Hanuke


New York Times primio je više pritužbi zbog križaljke u obliku svastike čiji je autor Ryan McCarty, a koju je objavio u nedjelju. „Ovo je uobičajeni dizajn križaljki: mnoge otvorene rešetke u križaljkama imaju sličan spiralni uzorak zbog pravila oko rotacijske simetrije i crnih kvadrata“, rekao je glasnogovornik New York Timesa za Daily Mail u ponedjeljak.

Na temelju siluete zagonetke i zbog toga što je objavljena prve noći Hanuke, neki utjecajni židovski čelnici i političari izrazili su svoj bijes na društvenim mrežama. Neki tvrde da je obrazac, koji je vidljiv čak i na prvi pogled, čista slučajnost, dok drugi tvrde da je to jedan od najnovijih i očiglednih primjera navodne povijesti anti-izraelske propagande novina.

Nakon nedavnih izbora u zemlji, izraelski političar Benjamin Netanyahu , koji bi trebao postati sljedeći premijer zemlje, napao je Times zbog uvodnika koji je kritizirao njegovu desničarsku koaliciju. „Nakon što je godinama zakopavao holokaust na svojim zadnjim stranicama i demonizirao Izrael desetljećima na svojim naslovnicama, New York Times sada sramotno poziva na podrivanje izabrane nove izraelske vlade“, tweetao je Netanyahu u nedjelju.

Iako je Netanyahu šutio o skandalu oko križaljke, drugi su kritičari odmah povezali zagonetku s uredničkim stavovima lista o Izraelu. Tajna je otkrivena dan nakon uvodnika u Timesu koji upozorava na novu izraelsku administraciju na čelu s Netanyahuom, objavila je izraelska medijska mreža Israel Nation News.

Mediji su tada ispitali svojih 38.000 pratitelja vjeruju li da su uznemirujuće slike bile namjerne ili ne. Times je upozorio da je Netanyahuova vlada, međutim, značajna prijetnja budućnosti Izraela . „Smjer, sigurnost, pa čak i ideja židovske domovine“ ocijenjeni su upozorenjem u članku objavljenom u subotu. Times je također dobio kritike jer je propustio spomenuti masovna ubojstva Židova u Europi tijekom Hitlerove invazije na kontinent tijekom holokausta.

Netanyahu je prošle godine smijenjen s dužnosti nakon četiri godine. I dalje se čvrsto protivi Palestini u njihovom graničnom sukobu oko Pojasa Gaze. Nakon što je pobijedio na izborima prošlog mjeseca, preuzet će dužnost čelnika najdesnije orijentirane državne administracije ikada.

 

Izvor: New York Times

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp