Koliko je sumnjivo to što su američke obavještajne službe uočile korona virus u Wuhanu nekoliko tjedana prije Kine?


Ono što bi se javnost svakako trebala pitati, jest to kako je mogće da su američki obavještajne službe uhvatile ono što su smatrale opasnim novim virusom u Kini i to u vrijeme kada nema nikakvih dokaza o tome da ga je Kina otkrila ili da je bila zabrinuta? Kako su uočili signal u svoj buci normalne kineske sezone gripe?

Dužnosnici američkih obavještajnih službi priznali su u različitim medijskim izvješćima da su pratili izbijanje korona virusa u Kini od sredine studenog 2019., pa čak i davali brifinge NATO-u i Izraelu u to vrijeme. Ipak, niti u jednom trenutku nisu navedeni detalji o tome što ih je navelo na ovu neobičnu akciju.

Evo što nam rečeno, kako je prikupio Gilles Demaneuf iz DRASTICA. ABC News  je 9. travnja 2020. i objavio  informaciju iz “četiri izvora” da su “još krajem studenog američki obavještajni dužnosnici upozoravali da zaraza hara kineskom regijom Wuhan, mijenjajući obrasce života i poslovanja i predstavljajući prijetnju za populacija”.

Ova zabrinutost “detaljno je navedena u obavještajnom izvješću vojnog Nacionalnog centra za medicinsku obavještajnu djelatnost (NCMI)” u studenom, citirajući dva dužnosnika upoznata s izvješćem. Izvješće je bilo “rezultat analize žica i računalnih presretanja, zajedno sa satelitskim slikama”. Jedan od izvora je rekao: “Analitičari su zaključili da bi to mogao biti kataklizmički događaj” i da je “zatim više puta obaviještao” Obrambenu obavještajnu agenciju, Zajednički stožer Pentagona i Bijelu kuću.

Izvješće  ABC  -a dodaje:

Od tog upozorenja u studenom, izvori su opisali ponovljene brifinge tijekom prosinca za kreatore politike i donositelje odluka u saveznoj vladi, kao i Vijeću za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući. Sve je to kulminiralo detaljnim objašnjenjem problema koje se početkom siječnja pojavilo u Predsjednikovom dnevnom izvješću o obavještajnim pitanjima, rekli su izvori…

“Vremenska crta obavještajne strane ovoga mogla bi biti starija od one o kojoj raspravljamo”, rekao je izvor o preliminarnim izvješćima iz Wuhana. “Ali ovo je definitivno bilo izvješćeno početkom studenog kao nešto o čemu je vojska trebala zauzeti stav.”

Izvješće NCMI-ja postalo je široko dostupno osobama ovlaštenima za pristup upozorenjima obavještajne zajednice. Nakon objave izvješća, ostali bilteni obavještajne zajednice počeli su kružiti povjerljivim kanalima diljem Vlade oko Dana zahvalnosti, rekli su izvori. Te su analize pokazale da je kinesko vodstvo znalo da je epidemija izmakla kontroli iako je čuvalo tako ključne informacije od stranih vlada i agencija za javno zdravstvo.

Međutim, medijska izvješća su nedosljedna. Istog dana (9. travnja),  NBC News  je izvijestio :

Obavještajni podaci došli su u obliku presretanja komunikacija i slika iznad glave koje pokazuju povećanu aktivnost u zdravstvenim ustanovama, rekli su dužnosnici. Obavještajni podaci distribuirani su nekim saveznim službenicima za javno zdravstvo u obliku “izvješća o situaciji” krajem studenog, rekao je bivši dužnosnik upućen u tu stvar. Ali nije bilo procjene da se u to vrijeme sprema smrtonosna globalna epidemija, rekao je dužnosnik obrane.

General zračnih snaga John Hyten, potpredsjednik Združenog stožera, rekao je da nije vidio obavještajna izvješća o korona virusu do siječnja.

Vratili smo se i pogledali sve u studenom i prosincu. Prva naznaka koju imamo bila su izvješća iz Kine krajem prosinca koja su bila na javnom forumu. A prva obavještajna izvješća koja sam vidio bila su u siječnju.

Sam NCMI zanijekao je ABC -u postojanje “proizvoda/procjene”, tj. izvješća na koje se poziva (iako su neki sugerirali da izvješće koje tehnički nije bio obavještajni “proizvod” vjerojatno postoji).

Prema  izvješću Timesa of Israel   od 16. travnja 2020., američka obavještajna zajednica “postala je svjesna pojave bolesti u Wuhanu u drugom tjednu [studenog] i sastavila je tajni dokument”. U izvješću se također tvrdi da je Kina u to vrijeme bila svjesna: “Informacije o izbijanju bolesti u toj fazi nisu bile u javnoj domeni – i samo su bile poznate kineskoj vladi.” U izvješću izraelskog  Channel 12  od istog datuma tvrdi se da je američka obavještajna služba ‘pratila širenje’ sredinom studenog te da je čak izvijestila NATO i Izrael u to vrijeme – iako je, pomalo kontradiktorno, rečeno da informacija “nije došla od kineskog režima” . 

Tajno izvješće američkih obavještajnih službi, koje je upozoravalo na “nepoznatu bolest” u Wuhanu u Kini, poslano je samo dvama saveznicima: NATO-u i Izraelu. U drugom tjednu studenog, američke obavještajne službe prepoznale su da se u Wuhanu u Kini razvija bolest s novim karakteristikama. Pratili su njeno širenje, dok u toj fazi taj tajni podatak nije bio poznat medijima, a nije dolazio ni iz kineskog režima.

Ova medijska izvješća neimenovanih obavještajnih dužnosnika koja se pozivaju na neobjavljene dokumente brifinga očito nisu sva dosljedna. Tvrdnja  Times of Israel  da je kineska vlada znala u studenom posebno je čudna jer to izvješće kaže da svoje informacije crpi izravno iz izvješća Channela 12, koje tvrdi suprotno. ABC News Tvrdnja da je kineska vlada u studenom bila svjesna epidemije “izvan kontrole” koja “mijenja obrasce života”, ali je ta informacija držana u tajnosti također je čudna. Kako se mogla držati u tajnosti epidemija “izvan kontrole” koja je “mijenjala obrasce života”? Kada je virus izašao na vidjelo krajem prosinca bio je popraćen značajnom aktivnošću društvenih medija u Kini. Gdje je aktivnost na društvenim mrežama od studenog, ljudi koji govore o epidemiji “izvan kontrole” koja “mijenja obrasce života i poslovanja”? Gdje su satelitske slike koje pokazuju te utjecaje na bolnice i društveni život? Nijedan nije proizveden.

Ovo dovodi do ključnog pitanja. Je li Kina znala u studenom? Prethodno sam  tako pretpostavilo, ali gledajući objektivnije, nisu se vidjeli nikakvi čvrsti dokazi da jest. Izvješće američke obavještajne službe iz 2021. godine o podrijetlu Covida kaže da Kina “vjerojatno nije imala predznanje da SARS-CoV-2 postoji prije nego što su ga istraživači WIV-a izolirali nakon javnog priznanja virusa u općoj populaciji”. Ali je li ranije znala za izbijanje nepoznate etiologije? Ne vidimo da su nam pokazali dokaze da jest. 

Osim tvrdnji u gornjim medijskim izvješćima (koje, kao što je navedeno, obrambeni dužnosnici uglavnom poriču), jedini dokaz koji imamo dolazi iz izvješća manjinskog osoblja Senata iz 2022. godine, koje je povezano s američkim obavještajnim službama, posebice s velikanom bioobrane Robertom Kadlecom. Ovo izvješće sugerira da je Kina postala svjesna curenja informacija na Institutu za virologiju Wuhan (WIV) u studenom 2019. i tada je počela raditi na cjepivu. Ali ne daje nikakve stvarne dokaze za ovu tvrdnju, samo nejasne izjave o tome kada je održana obuka o sigurnosti i insinuacije o vremenu razvoja cjepiva. Također, posebno, posvećuje pozornost  u potpunosti kineskom istraživanju  i WIV-u, a ne uopće američkom istraživanju, što dovodi do sumnje da je “ograničeno druženje ‘ i vježba skretanja pažnje.

Doista, vrijedno je napomenuti da je  pukovnik dr. Robert Kadlec, koji je stajao iza toga, bio  prvi  direktor politike biosigurnosti za domovinsku sigurnost pod predsjednikom GW Bushom i glavni um ranih simulacija pandemije, uključujući Mračnu zimu 2001. godine. Kad se pojavio COVID-19, Kadlec je postao glavni dužnosnik za pripravnost u hitnim slučajevima koji je koordinirao odgovor američkog Ministarstva zdravstva i socijalnih usluga i savezne vlade. On je stoga središnja figura u američkom establišmentu bioobrane koji nam je donio karantene i ne može se smatrati neovisnim ili pouzdanim izvorom informacija.

Najbolji  neovisni dokaz koji trenutačno imamo da je Kina znala ranije od kraja prosinca su  izvještaji  Gillesa Demaneufa od dvojice američkih znanstvenika, Lawrencea Gostina i Iana Lipkina, koji su sredinom prosinca u kontaktima s kineskim znanstvenicima spomenuli neobičnu epidemiju virusa. Ovo teško da je rano, a tek su tjedni nakon sredine studenog.

Postoji mnogo razloga da mislimo, prema brifingu za medije na  Channelu 12, da Kina nije znala prije prosinca. Na primjer, očiti nedostatak brige kineske vlade o virusu sve do 23. siječnja. Još  14. siječnja  kineski stručnjaci rekli su Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji da nisu sigurni da se virus prenosi s čovjeka na čovjeka! Teško je tome vjerovati, ali ipak pokazuje koliko su bili nezainteresirani

Tu je i nedostatak prethodnih javnozdravstvenih upozorenja poput onog koje se pojavilo 31. prosinca 2019. godine od Općinskog zdravstvenog povjerenstva Wuhana, plus, kao što je navedeno, nedostatak bilo kakve aktivnosti na društvenim mrežama o izbijanju u studenom. Tu je i očiti neuspjeh u sekvencioniranju virusa ranije od kraja prosinca, i to u privatnom laboratoriju, što također stavlja ideju da je Kina razvijala cjepivo od studenoga na klimavom tlu. Postoji činjenica da se činilo da su kineske vlasti vjerovale da je mokra tržnica Huanan vjerojatno izvorište virusa tijekom siječnja sve dok nisu istražile teoriju i razotkrile je . 

Naravno, možda postoje alternativna objašnjenja za neke od ovih stvari. Na primjer, priča o mokroj tržnici možda je bila način da se podupre bizarna početna tvrdnja da se ne čini da postoji prijenos s čovjeka na čovjeka, u što je teško povjerovati da su kineski znanstvenici ikada stvarno vjerovali, s obzirom na to koliko je nevjerojatno i činjenica da se činilo da postoji svijest o širem izbijanju među kineskim znanstvenicima tijekom prosinca. S druge strane, procurilo je izvješće kineske vlade  iz veljače 2020. godine i čini se da pokazuje dužnosnike kako se užurbano osvrću kako bi vidjeli što se događalo u bolnicama u listopadu i studenom, bez ikakvih naznaka koje su u to vrijeme znali – a također i bez naznaka epidemije “izvan kontrole”. Možda je i ovo vješta krivotvorina. Ali je li sve lažno? I u svakom slučaju, gdje su stvarni pozitivni dokazi da je Kina znala?

Očigledna neupućenost Kineza u snažnom je kontrastu s onim što su američki obavještajni dužnosnici rekli da znaju u studenom, prema gore navedenim medijskim izvješćima u kojima se navodi da su američki obavještajni analitičari ‘pratili širenje’ od sredine studenog i da su vojska Sjedinjenih Država i Vlada i saveznici su bili obaviješteni. Možda nešto od toga preuveličavaju službenici obavještajnih službi koji se pokušavaju obraniti od optužbi da su propustili rane znakove pandemije. Ali baš sve? 

Nadalje, postoji vrlo rječito izvješće dr. Michaela Callahana, kojeg je dr. Robert Malone  opisao  kao “vrhunskog stručnjaka Vlade SAD-a/CIA-e i za biološko ratovanje i za istraživanje povećanja funkcije”, a koji je bio u Wuhanu početkom siječnja “pod pokrićem svog imenovanja profesorom na Harvardu”. Za  Rolling Stone je rekao  da je tijekom studenog i prosinca otišao u Singapur kako bi pratio virus. Tvrdi da su ga o virusu obavijestili “kineski kolege”, ali to je vrlo nejasno i možda nije točno.

Početkom siječnja, kada su iz Wuhana u Kini stigla prva maglovita izvješća o izbijanju novog koronavirusa, jedan je američki liječnik već bilježio. Michael Callahan, stručnjak za zarazne bolesti, radio je s kineskim kolegama na dugogodišnjoj suradnji u vezi s ptičjom gripom u studenom kada su spomenuli pojavu čudnog novog virusa. Ubrzo je otputovao u Singapur kako bi tamo vidio pacijente koji su imali simptome iste misteriozne klice.

Postoje još jedna ili dvije upečatljive suprotnosti između pristupa Sjedinjenih Država i Kine koje vrijedi spomenuti. Prvo, američki obavještajci i ljudi iz biološke obrane bili su vrlo  zabrinuti  zbog novog virusa odmah u siječnju, dok je kineska vlada ostala naizgled mirna sve do 23. siječnja. Još uvijek nije sasvim jasno zašto je Kina u tom trenutku promijenila politiku; navodno je to bilo povezano s priznavanjem prijenosa s čovjeka na čovjeka, no malo je vjerojatno da je to pravi razlog. 

Drugo, američki znanstvenici i obavještajni dužnosnici uhvatili su se za teoriju o mokroj tržnici za koju su znali da je lažna s obzirom na to da su američke obavještajne službe pratile izbijanje od studenog i da su same kineske vlasti  vrlo rano razotkrile tu teoriju. Unatoč tome, neki američki znanstvenici, uključujući one koji su uključeni u zataškavanje curenja podataka iz laboratorija, poput Faucia,  uporno se toga drže toga.

Također je značajno da američki obavještajni dužnosnici i znanstvenici od samog početka  aktivno blokiraju  svaki pokušaj istraživanja mogućnosti projektiranog virusa, curenja virusa u laboratoriju ili ranog širenja virusa (iako se čini da je nekolicina američkih obavještajnih službi bila spremna istražiti, iako očito s ciljem da se isključivo okrivi Kina). Zabilježeno je da su visoki vladini dužnosnici opetovano  upozoravali kolege  “da ne nastavljaju istragu o podrijetlu COVID-19” jer bi to “‘otvorilo crve’ ako se nastavi”. 

Unatoč gušenju istraga o podrijetlu, američki obavještajni dužnosnici stalno su inzistirali na tome da virus definitivno ili vjerojatno nije napravljen te su čak podržali teoriju o mokrom tržištu nekoliko mjeseci nakon što su je sami Kinezi diskreditirali. Dana 30. travnja 2020. ured američkog direktora Nacionalne obavještajne službe (koji je u to vrijeme bio upražnjen) izdao je  izjavu u  kojoj se kaže: “Obavještajna zajednica također se slaže sa širokim znanstvenim konsenzusom da virus COVID-19 nije stvoren čovjekom ili genetski modificiran .” 5. svibnja 2020.  CNN  je izvijestio  o brifingu obavještajnog izvora Five Eyes u kojem se nedvojbeno navodi da je izbijanje korona virusa “poteklo s kineskog tržišta”.

Obavještajni podaci podijeljeni među državama Pet očiju ukazuju na to da je “vrlo malo vjerojatno” da se epidemija koronavirusa proširila kao posljedica nesreće u laboratoriju, nego je zapravo nastala na kineskom tržištu, prema dvojici zapadnih dužnosnika koji su citirali obavještajnu procjenu koja je, čini se, proturječna tvrde predsjednik Donald Trump i državni tajnik Mike Pompeo.

Naravno, ne postoji način na koji bi se genetska modifikacija mogla isključiti, ni tada ni kasnije, s obzirom na nedostatak sličnih prirodnih virusa i životinjskih rezervoara i činjenicu da znanje kako napraviti modifikacije svakako postoji. Usprkos svim svojim nedostacima, izvješće Senata iz 2022. bilo je prvi dokument povezan s obavještajnim službama koji je inženjerskog agenta tretirao kao ozbiljnu mogućnost – premda posebice pokušavaju u potpunosti okriviti Kinu. Međutim, američki znanstvenici jednostavno ne razgovaraju – promjenjivost koja je navela  Jeffreya Sachsa  da raspusti radnu skupinu za podrijetlo Covida koja je bila dio komisije Lancet Covid kojom je on predsjedao, uočivši ozbiljne sukobe interesa i osnovni nedostatak suradnje američkih znanstvenika, koji su se činili da nešto krije.

Bojimo se da nema puno dobrih načina da se sve to objasni. Zašto su američke obavještajne službe pratile potencijalno opasnu epidemiju virusa u Kini u studenom, tjednima prije nego što je bilo dokaza da je Kina bila svjesna situacije ili zabrinuta zbog nje? Kako su uočili takav signal u buci rane sezone gripe? Kao što Gilles Demaneuf ističe:

Satelitska slika ne bi nam omogućila da razlikujemo lošu sezonsku epidemiju upale pluća i početak epidemije korona virusa koji se događa u isto vrijeme. Stoga je vjerojatno da je samo dio podataka koje je NCMI promatrao, poput komunikacije u određenim bolnicama, doista bio jasno povezan s nečim gorim od opake, ali još uvijek standardne upale pluća.

Ali naravno – a to je ključna točka – COVID-19 se klinički ne razlikuje od opake, ali ipak standardne upale pluća. Što opet postavlja pitanje: Kako je američka obavještajna služba to otkrila? Demaneuf implicira da su analitičari presreli bolničku komunikaciju otkrivajući nešto posebno što ih je prilično zabrinulo. Ali što je to? Ne kažu – a trebali bi. Poteškoća je u tome što je teško čak i zamisliti što bi to moglo biti. Što su liječnici govorili jedan drugome što je privuklo pozornost obavještajnih analitičara i natjeralo ih da počnu informirati NATO i poletjeti u Singapur? Što god da je bilo, čini se da nije uznemirilo same bolničke liječnike, budući da nema dokaza da su liječnici ili vlasti u Kini primijetili ili bili zabrinuti prije sredine prosinca. Problem je u tome što se u nedostatku detalja pitamo što bi to moglo biti, osobito kada se COVID-19 klinički ne razlikuje od drugih uzroka teške upale pluća.

Treba napomenuti da postoji jedan jednostavan način da se sve to objasni, ali njegove su implikacije u najmanju ruku uznemirujuće. Riječ je o tome da je virus namjerno pušten u Kinu od strane neke skupine ili skupina unutar američkih obavještajnih i sigurnosnih službi. Svrha takvog objavljivanja djelomično bi bila ometanje Kine, a djelomično vježba pripravnosti na pandemiju uživo – što je, kao što znamo, način na koji su pandemiju u praksi tretirali oni u američkoj mreži bioobrane. Iako šokantno, ovo nije izvan granica mogućnosti. Razmotrite što je Robert Kadlec napisao u strateškom dokumentu Pentagona 1998. godine:

Korištenje biološkog oružja pod krinkom endemske ili prirodne bolesti pruža napadaču mogućnost uvjerljivog poricanja. Potencijal biološkog ratovanja da stvori značajne ekonomske gubitke i naknadnu političku nestabilnost, zajedno s uvjerljivim poricanjem, nadilazi mogućnosti bilo kojeg drugog ljudskog oružja.

Da je to slučaj, moguće je da bi dodavanje mjesta cijepanja furina virusu trebalo povećati njegovu zaraznost kako bi se povećala mogućnost pojave pandemije (možda su prije pokušali s manje zaraznim virusom i on nije tako dobro radio). Virus bi namjerno bio relativno blag kako ne bi napravio previše štete, ali dovoljno jak da ima željeni učinak – barem uz pomoć psihopsihija i propagande. Vrlo malo pojedinaca bi vjerojatno znalo porijeklo – većina bi bila dio vježbe uživo. 

Takav bi scenarij lijepo objasnio kako je osoblje američke obavještajne službe pomno ‘pratilo širenje’ u studenom unatoč tome što je Kina bila nesvjesna. To bi također objasnilo zašto su američki stručnjaci za biološku obranu bili daleko veći alarmisti od kineskih vlasti od samog početka; zašto su zanijekali da bi virus mogao biti projektiran i ugušili sve napore da se istraži podrijetlo (i držali se diskreditiranih teorija); i zašto su slijedili cijeli plan bioobrane zaključavanja i čekanja na cjepivo usprkos tome što virus to očito nije opravdao (a mjere nisu funkcionirale), i općenito su cijelu stvar tretirali kao vježbu uživo. Nesporno je isticati da je pandemija bila zlatna prilika da svoje dugo pripremane planove provedu u djelo. Ali što ako je to bila prilika koju nisu prepustili slučaju?

Naravno, nitko od nas ne želi izvući ovaj zaključak. Da bismo ga opovrgli, barem što se tiče ovog argumenta, morali bismo vidjeti znatno više detalja o tome što su američki obavještajni analitičari vidjeli i govorili u studenom 2019., što objašnjava kako su znali što Kina nije i zašto su bili toliko zabrinuti kada Kina nije bila.

Ukratko, teško je ne zapitati se: što ako je puštanje virusa u Kinu kako bi se poremetila zemlja i vidjelo kako će svijet reagirati, mogla biti neka lukava shema skuhana u dubljim zakukama američke države biosigurnosti?

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp