Papa upozorava osoblje Vatikana da među njima vreba ‘elegantni demon’


Vatikan – Papa Franjo upozorio je u četvrtak vatikanske birokrate da se čuvaju đavla koji vreba među njima, rekavši da je to “elegantan demon” koji djeluje u ljudima koji imaju rigidan, svetiji način življenja katoličke vjere. Franjo je iskoristio svoju godišnju božićnu čestitku Rimskoj kuriji, kako bi kardinalima, biskupima i svećenicima koji djeluju u Svetoj Stolici ponovno dao do znanja da nipošto nisu besprijekorni i da su, dapače, posebno osjetljivi na zlo.

Franjo im je rekao da bismo živeći u srcu Katoličke Crkve, „lako mogli pasti u napast misleći da smo sigurni, bolji od drugih, da nam više nije potrebno obraćenje“. „Ipak smo u većoj opasnosti od svih drugih, jer nas opsjeda ‘elegantni demon’, koji ne ulazi glasno, nego dolazi s cvijećem u ruci“, rekao je Franjo crkvenjacima u Dvorani blagoslova sv. Apostolske palače. Franjo je dugo koristio svoj božićni govor za godišnju obranu vatikanskih birokrata, vodeći ih kroz tipični “ispit savjesti” u jezuitskom stilu kako bi im pomogao da se pokaju uoči Božića.

Njegova najoštrija kritika stigla je 2014., kada je naveo “15 bolesti kurije” od kojih su neki patili, uključujući “terorizam ogovaranja”, “duhovni Alzheimer” i življenje “licemjernih dvostrukih života”.

Sljedeće godine Franjo je ponudio protuotrov za grijehe, navodeći “katalog vrlina”, za koji se nadao da će umjesto toga slijediti, uključujući poštenje, poniznost i sabranost. Ova je godina bila sličnog tona, ali čini se da Franjo također želi zauzeti širi cilj prema arhikonzervativcima i tradicionalistima koji su postali papini najveći kritičari.

Franjo je osudio njihov način življenja vjere, inzistirajući na tome da biti katolik ne znači slijediti nepromjenjiv skup diktata, već je to prije „proces razumijevanja Kristove poruke koji nikada ne završava, već nas neprestano izaziva“.

Franjo je najveći dio svog ovogodišnjeg govora posvetio potrebi da budemo budni u vezi s đavolovim djelom, uzevši temu o kojoj je nedavno raspravljao tijekom svojih tjednih lekcija katekizma s javnošću.

„Pravo krivovjerje ne sastoji se samo u propovijedanju drugog evanđelja, kao što nam je rekao sveti Pavao, nego i u prestanku prevođenja njegove poruke na današnje jezike i načine razmišljanja“, rekao je Franjo.

Izvor – AP NEWS

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp