Boris Johnson mogao bi se vratiti na mjesto britanskog premijera do sljedećeg Božića


Izborno poniženje u svibnju moglo bi vratiti bivšeg britanskog premijera Borisa Johnsona na dužnost do sljedećeg Božića, rekla je bivša tajnica za kulturu Nadine Doris za Express. Doris je ostala jedna od Johnsonovih najvećih pristaša čak i nakon što je on izletio iz Downing Streeta u srpnju.

Mislim da postoji šansa da ćemo, ako ankete nastave padati u ovo doba sljedeće godine, vidjeti Borisa Johnsona ponovno u Downing Streetu – rekla je Doris britanskim novinama u ponedjeljak.

Doris je izjavila da će niska popularnost premijera Rishija Sunaka, zajedno s izgledima poraza na lokalnim izborima u svibnju, natjerati konzervativne zastupnike da shvate da svoju političku karijeru duguju Johnsonu, koji je 2019. vodio stranku do najveće većine od 1987. godine pod Margaret Thatcher.

„Mnogi koji su bili protiv Borisa shvaćaju da su ništa bez svoje pozicije.“ – nastavila je. „Nemaju glasa, nikoga ne zanima što imaju za reći, pa ni dolje na Zavodu za zapošljavanje.“

Johnson je podnio ostavku u srpnju nakon višemjesečnih skandala usredotočenih na kršenje vlastitih pravila o karanteni zbog koronavirusa. Dok je val ostavki unutar njegovog kabineta pomogao u svrgavanju Johnsona, njegove zamjene – Liz Truss, a zatim Rishi Sunak – nisu učinile ništa da ožive popularnost stranke među biračima. Prema nedavnoj anketi, konzervativci bi izgubili gotovo 300 mjesta da se opći izbori održe odmah, a laburisti bi osvojili većinu od 314 mjesta.

Prema anketi, Sunak ne samo da bi izgubio mjesto premijera, već bi izgubio i svoju biračku jedinicu u Yorkshireu.

Predstojeći lokalni izbori neće izravno ugroziti Sunakovu vladavinu, ali će poslužiti kao barometar javnog mnijenja o njegovoj vladi. Veliki poraz vjerojatno će potaknuti laburiste da raspišu opće izbore prije zakazanog datuma – siječnja 2025. Čelnik laburista Keir Starmer zahtijevao je sastanak u listopadu nakon ostavke Liz Truss – izvijestio je RT.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp