Startup tvrtka “Make Sunsets” tvrdi da je počela ispuštati čestice u atmosferu kako bi blokirale sunčevo svjetlo

Startup tvrtka “Make Sunsets” tvrdi da je počela ispuštati čestice u atmosferu kako bi blokirale sunčevo svjetlo

Tvrtka Make Sunsets tvrdi da je u Meksiku lansirala vremenske balone koji su ispuštali reflektirajuće čestice sumpora u stratosferu, potencijalno prelazeći kontroverznu barijeru u polju solarnog geoinženjeringa.

Geoinženjering se odnosi na namjerne napore da se manipulira klimom reflektirajući više sunčeve svjetlosti natrag u svemir, oponašajući prirodni proces koji se događa nakon velikih vulkanskih erupcija. U teoriji, prskanje sumpora i sličnih čestica u dovoljnim količinama moglo bi potencijalno ublažiti takozvano globalno zatopljenje.

Tehnički nije teško ispustiti takve spojeve u stratosferu. Ali, znanstvenici su se uglavnom (iako ne u potpunosti) suzdržavali od provođenja čak i malih eksperimenata na otvorenom. I nije jasno je li netko do sada ubacio materijale u taj specifični sloj atmosfere u kontekstu geoinženjerskih istraživanja.

Malo se zna o učincima takvih namjernih velikih intervencija u stvarnom svijetu, ali oni mogu imati opasne nuspojave. Utjecaji bi također mogli biti gori u nekim regijama od drugih, što bi moglo uzrokovati geopolitičke sukobe.

Neki istraživači koji su dugo proučavali ovu tehnologiju duboko su zabrinuti što se čini da Make Sunsets napreduje s lansiranjem s lokacije u Meksiku bez ikakvog javnog angažmana ili znanstvenog nadzora. 

Nekoliko istraživača s kojima je razgovarao MIT Technology Review osudilo je napore da se geoinženjering komercijalizira u ovoj ranoj fazi. Neki potencijalni investitori i kupci koji su pregledali prijedloge tvrtke kažu da se ne radi o ozbiljnom znanstvenom poduhvatu ili vjerodostojnom poslu, već više o privlačenju pozornosti osmišljenom da izazove kontroverze na terenu.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp