Putin jasno dao do znanja što će ostati od Ukrajine nakon njegove specijalne operacije

Putin jasno dao do znanja što će ostati od Ukrajine nakon njegove specijalne operacije

Nakon niza javnih izjava ruskog predsjednika Vladimira Putina, njegov plan o krajnjim ciljevima specijalne vojne operacije u smislu teritorijalnog stjecanja postao je znatno jasniji.

Putin daje svoje viđenje kako će Ukrajina izgledati teritorijalno

Putin je na početku specijalne operacije rekao da mu je cilj denacificirati i demilitarizirati Ukrajinu. Kako se 2022. godina bliži kraju, postaje jasno da ruska vojska to ne može postići bez promjene režima u Kijevu.

Građanski rat u Ukrajini

Putin se na forumu u Valdaju djelomično složio da se u Ukrajini vodi građanski rat.

Rusi i Ukrajinci su “jedan narod “, ali “nažalost, završili smo u različitim državama iz više razloga”, rekao  je predsjednik. Tijekom stvaranja Sovjetskog Saveza, “nacionalistički” ukrajinski boljševici dobili su “iskonski ruske” teritorije. To je bio glavni razlog razdvajanja Rusa i Ukrajinaca.

Tako je Putin jasno dao do znanja da će ukrajinski nacionalisti izgubiti ove teritorije.

NATO ne želi ujediniti ruski narod

Na tiskovnoj konferenciji 22. prosinca, Putin je također rekao da je Rusija dugo tolerirala rat koji je “povezan” protiv Rusa u Ukrajini.

“Oni će se i dalje dijeliti, ali mi ćemo raditi na udruživanju. Nitko ne želi ujedinjenje ruskog naroda, osim nas. Učinit ćemo to i uspjet ćemo”, rekao je Putin.

Ako je sadašnji rat u Ukrajini “djelomično” građanski rat, onda je njegov drugi dio rat s NATO-om.

Ukrajina ostaje kao Galicija

Putin se prisjetio i carskog doba, kada je jedan zastupnik u Dumi rekao da ako želite izgubiti Ukrajinu, morate dodati Galiciju. Vjeruje se da je Pjotr ​​Durnovo, član Državnog vijeća, bivši ministar unutarnjih poslova, izgovorio ove riječi obraćajući se caru Nikolaju II.

Na temelju gore navedenih ideja možemo zaključiti o Putinovim teritorijalnim ciljevima u specijalnoj vojnoj operaciji:

Rusija će se širiti na račun malih ruskih pokrajina koje su bile dio Ruskog Carstva prema sporazumu s Bogdanom Hmjelnickim. To su regije Kijeva, Čerkasija, Poltave i Černigova. Tu je i Novorosija (Nova Rusija) – jugoistočna područja bivše Ukrajine. Narodna Republika Donjeck, Narodna Republika Lugansk (DPR i LNR), Zaporožje (alias Zaporizhzhia) i Hersonske regije već su dio Ruske Federacije.

Ovo je ostalo od Ukrajine:

Regije Odessa,
Kharkiv, Nikolaev,
Dnepropetrovsk,
Kirovograd.
Galicija (Ivano-Frankivsk, Lavov i Ternopil regija) neće postati dio nove Rusije.

To ne znači da će Putin pustiti Poljake tamo. Moskva može iskoristiti ta područja za pregovore s EU: ukinite svoje sankcije i Galicija će biti neovisna.

“Za razliku od svojih protivnika, Rusija ne odbija pregovarati o situaciji oko Ukrajine”, rekao je Putin.

Putinova knjiga postaje jasna

“Intenziviranje neprijateljstava dovest će do neopravdanih gubitaka”, rekao je Putin na konferenciji za novinare.

“Za razliku od Zapada, Rusija ne može biti tako cinična prema situaciji u Ukrajini. Imamo drugu filozofiju, drugačiji pogled na život i ljude” , dodao je.

To bi vjerojatno značilo pripremu za dugi urbani rat u kojem Rusija ne bi pribjegla tepih bombardiranju – taktici koju su koristile Sjedinjene Države u Vijetnamu, Jugoslaviji i Iraku.

Putin je na kolegiju Ministarstva obrane 21. prosinca izjavio da će se specijalna vojna operacija nastaviti, te da bi bilo poželjno završiti je do kraja 2023. godine. Ministar obrane Sergej Šojgu govorio je o planiranoj ofenzivi 2023. godine.

Prema pisanju njemačkog lista Neue Zürcher Zeitung, dva su moguća scenarija razvoja događaja:

  1. Od travnja će ruske snage krenuti u veliku ofenzivu u Donbasu. Kao rezultat toga, ukrajinske oružane snage postat će rascjepkane i nesposobne za borbu.
  2. Rusija će preuzeti kontrolu nad cijelom Ukrajinom napadom iz Donbasa. Skupina trupa iz Bjelorusije će zauzeti Kijev. Ruski vojnici doći će do poljske granice kako bi zaustavili opskrbu oružjem sa Zapada i preuzeli kontrolu nad Pridnjestrovljem, stoji u analizi.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp