Električni automobil Tesla oteo se kontroli i počeo nekontrolirano juriti prouzročivši stravičnu nesreću


Koliko možemo vjerovati pametnim električnim automobilima? To je pitanje koje si možemo postaviti suočeni sa stravičnom snimkom jednog takvog automobila koji se otima kontroli čovjeka i nekontrolirano ubrzava dok vozač pokušava kočiti. Jednom riječju – stravično. I, kad samo pomislimo koliko je takvih automobila na svim prometnicama svijeta.

Proteklog mjeseca u kineskoj provinciji Guangdong, točnije u Chaozhouu, dogodila se strašna i nesvakidašnja nesreća. Društvenim mrežama širi se video snimka u kojoj možemo vidjeti kako to izgleda kada nam tehnologija izmakne kontroli i uzme stvar u svoje ruke bez da čovjek može išta učiniti da spriječi katastrofu. Naime, Tesla Model Y pokvario se i vozač je izgubio kontrolu nad vozilom koje je samo od sebe počelo juriti. Prizor je strašan. Maksimalna brzina dosegla je 198km/h. Dvoje je ljudi poginulo, a tri osobe su ozlijeđene.

Prema videu koji kruži kineskim društvenim mrežama, bijeli model Tesla iznenada je ubrzao nakon što se nije uspio zaustaviti. Iako je vozač neprestano trubio i hvatao volan kako bi izbjegao sudar, na kraju je udario u dva motocikla i dva bicikla.

Dana 12. studenog rodbina nesretnog vozača Tesle objavila je na Weibu da je 55-godišnja žrtva profesionalni vozač kamiona, a da je Tesla Model Y novi automobil koji je kupio od prijatelja početkom mjeseca studenog 2022.

Prilikom pokušaja parkiranja, vlasnik vozila je ustanovio da je papučicu kočnice teško nagaziti i nije uspješno zaustavio automobil nakon pokretanja postavke parkiranja. Nakon vožnje po asfaltiranoj cesti ulijevo, vozilo je naglo počelo ubrzavati. Opetovano pritiskanje papučice kočnice nije usporilo vozilo, već naprotiv, ubrzavalo vozilo, što je na kraju dovelo do teške tragedije. Videozapisi nadzornih kamera pokazuju da su se svjetla kočnica na stražnjem dijelu vozila navodno mnogo puta upalila, ali vozilo nažalost nije slušalo komande i nije usporilo zbog kvara do kojega je došlo.

Članovi obitelji žrtve također su rekli da su proizvođači Tesle poslali dva člana osoblja na mjesto nesreće kako bi izvršili uviđaj nakon nesreće, ali još nije dana konkretna izjava. Lokalna prometna policija odgovorila je da je nesreća još u fazi istrage, ali da je za sada isključena mogućnost vožnje u pijanom stanju i zlouporabe droga.

Reagirajući na incident, iz tvrtke Tesla su rekli da se, sudeći po postojećim video snimkama, može vidjeti da se svjetla kočnica dugo nisu palila tijekom brze vožnje vozila. To je u skladu sa situacijom koju odražavaju pozadinski podaci, koji su pokazali da je prekidač vozila bio pritisnut dulje vrijeme i da nije bilo pritiskanja kočnice tijekom cijelog procesa. Tijekom vožnje vozač je četiri puta kratko pritisnuo gumb za parkiranje, a zatim ga brzo pustio, zbog čega su se svjetla kočnica upalila i ugasila.

No, vezano uz Teslin odgovor, rođaci vozača rekli su da su nakon incidenta prijavili tvrtku i da žele dobiti relevantne informacije o vozilu, ali nikada nisu dobili nikakve usmene ili pismene izjave. Čekanje rezultata vještačenja prometne policije sada je jedino rješenje.

Teslina tvornica u Šangaju isporučila je 71.704 vozila u listopadu, što je više u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, ali manje u odnosu na rujan 2022., prema statistici Kineske udruge osobnih automobila. Međutim, nesreće i opozivi također su u porastu. Tvrtka Tesla je u 2022. godini izdala 17 opoziva, uključujući 3,4 milijuna vozila. Osim toga, u srpnju ove godine tajvanski pjevač Jimmy Lin doživio je prometnu nesreću vozeći model Tesla, što je izazvalo opću zabrinutost.

Izvor: Pandaily.com

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp