Gradonačelnik New Yorka poručio: Neka vas ne uzrujava gubitak privatnosti, jer Veliki Brat vas tako štiti

Gradonačelnik New Yorka poručio: Neka vas ne uzrujava gubitak privatnosti, jer Veliki Brat vas tako štiti

Odgovarajući na kritike o sve većoj upotrebi tehnologije prepoznavanja lica, gradonačelnik New Yorka Eric Adams rekao je ljudima da ne brinu zbog gubitka vlastite privatnosti, jer ih “Veliki Brat koji sve nadgleda, na taj način štiti”

To je bio odgovor gradonačelnika izabranim dužnosnicima koji su izrazili zabrinutost da bi korištenje takve tehnologije moglo dovesti do sveprožimajućeg stanja nadzora.

Okrivljujući svog prethodnika Billa de Blasia, Adams je ustvrdio da Njujorčani osjećaju da žive u “stanju bezakonja” i da je njegov prioritet “stabilizirati” situaciju.

Tehnologija prepoznavanja lica koristi nadzorne kamere za označavanje pojedinaca koji se pojavljuju u bazama podataka osumnjičenih za kriminal kad uđu na određena javna mjesta, iako je tehnologija daleko od savršene.

Također ćemo nastaviti s korištenjem najnovije tehnologije za prepoznavanje problema, praćenje tragova i prikupljanje dokaza – od tehnologije prepoznavanja lica do novih alata koji mogu uočiti one koji nose oružje, koristit ćemo sve dostupne metode kako bismo zaštitili naše ljude, ” Adams je prethodno ustvrdio.

Demokrat je također drsko sugerirao da masovni nadzor nije zastrašujući sklizak, već zapravo dobra stvar.

“Iznenađuje me koliko nismo prihvatili tehnologiju, a dijelom je to zato što se mnogi naši glasači boje. Bilo koja tehnologija za koju pomisle: ‘O, to je bauk. Big Brother te gleda’, rekao je za Politico. “Ne, Big Brother te štiti.”

Kao u distopijskom klasiku Georgea Orwella iz 1984., Adams vjerojatno misli da će Njujorčani naučiti ‘voljeti Big Brothera’.

Albert Fox Cahn, voditelj projekta nadzora nad tehnologijom nadzora, odgovorio je upozorenjem da će se tehnologija prepoznavanja lica koristiti kao oružje za suzbijanje “svakog aspekta neslaganja” u gradu.

“Ovo su tehnologije koje bi bile hladne u bilo čijim rukama. Ali dati agenciji s tako užasavajućom evidencijom zlouporabe nadzora još više ovlasti, u vrijeme kada se suočavaju sa sve manjim nadzorom, recept je za katastrofu,” rekao je.

Zagovornici građanskih sloboda upozorili su da bi sveprisutna tehnologija prepoznavanja lica mogla dovesti do društva u stilu Minority Reporta u kojem se svi, bez obzira imaju li kriminalni dosje ili ne, prate gdje god stignu.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp