Predsjednik Biden je na odmoru na Djevičanskim otocima dok milijuni Amerikanaca pate od smrtonosne mećave koja se događa jednom u desetljeću.

Predsjednik Biden je na odmoru na Djevičanskim otocima dok milijuni Amerikanaca pate od smrtonosne mećave koja se događa jednom u desetljeću.

Predsjednik Biden u utorak je otputovao na mjesto koje mu je vrlo poznato – Američke Djevičanske Otoke – kako bi uživao u toplijem vremenu i dočekao Novu godinu s obitelji.

Predsjednik i njegova supruga, prva dama Jill Biden, odletjeli su u utorak iz Washingtona na St. Croix, jedan od tri otoka koji čine američki teritorij na Karibima. Sveti Ivan i Sveti Toma su druga dva otoka. Bidenovima su se pridružili njihova kći Ashley i njezin suprug Howard Krein, kao i unuci Natalie i Hunter, čiji je otac bio predsjednikov pokojni sin Beau.

St. Croix je tropski raj u koji je Biden bježao barem otkad je bio potpredsjednik, od 2009. do 2017. godine.

 

“Nedostajao nam je posljednjih nekoliko godina”, rekla je u telefonskom intervjuu Beth Moss Mahar, umirovljena odvjetnica i stanovnica otoka gotovo tri desetljeća.

Gospodin Biden je 2020. i 2021. proveo praznike u svom domu u Delawareu, uglavnom zbog pandemije COVID-19. Ovotjedni posjet St. Croixu bit će njegov prvi posjet američkim Djevičanskim otocima kao Predsjednika SAD-a.

“Neizmjerno smo počašćeni”, izjavila je u utorak u telefonskom intervjuu Stacey Plaskett, demokratkinja koja predstavlja Djevičanske otoke u Kongresu.

“U prošlosti, kada su on i njegova obitelj dolazili, viđenje predsjednika Bidena bilo je gotovo stvar legende”, izjavila je gospođa Plaskett.

Sva viđenja sada će biti izmijenjena činjenicom da se Predsjednik. Biden smatra jednim od najmoćnijih ljudi na svijetu. Kao takav, sada putuje sa znatno većim osiguranjem nego kad je bio potpredsjednik, uključujući veliki kontingent agenata američke tajne službe, osoblje Bijele kuće i novinare koji prate putovanje.

Gospodin Biden i njegova supruga namjeravaju provesti tjedan između Božića i Nove godine u toplijoj klimi, a Jill Biden voli plažu, rekli su suradnici.

“Uvijek se radujemo njegovom dolasku i stvarno razumijemo da je ovo mjesto opuštanja za njega i Jill i bilo koju drugu obitelj koju može dovesti sa sobom, pa ga ostavljamo samog i puštamo da se samo opusti”, rekla je Donna Christensen, koja je bila demokratska prethodnica u Kongresu gospođi Plaskett.

“On obično kaže: ‘U sljedećem životu ću živjeti u St. Croixu'”, rekla je u telefonskom intervjuu.

I Plaskett i Christensen izrazili su nadu da će pažnja posvećena tome gdje Biden provodi svoj godišnji odmor na kraju godine pojačati izazove s kojima se suočavaju Američki Djevičanski otoci i drugi teritoriji SAD-a, kao što su prijetnje od klimatskih promjena, uključujući snažnije uragane i podizanje razine mora, kao i problemi koje ove vlade imaju u suočavanju sa starenjem infrastrukture.

Predsjednik Biden bi se trebao vratiti u Washington 2. siječnja. 2023. godine. To je dan prije nego što Predsjednikova Demokratska stranka prepusti kontrolu nad Zastupničkim domom Republikanskoj stranci nakon  izbora u mjesecu studenom 2022. godine, što će potencijalno zakomplicirati Bidenov zakonodavni program za preostale dvije godine njegovog mandata.

Demokrati će nastaviti kontrolirati Senat u Kongresu koji će zasjedati 3. siječnja 2023. godine.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp