Upoznajmo Ustav (8 dio)

Upoznajmo Ustav (8 dio)

Danas ćemo se pozabaviti temom kako su to zastupnici Sabora preuzeli vlast mijenjajući Ustav tijekom godina. Na dnu ove objave podijeliti ćemo link na Ustavni sud gdje ćete naći izvorni ustav te sve izmjene i dopune, kao i ažurirani Ustav koji je sada na snazi. 

Moramo priznati da smo saznali puno toga čega nismo bili ni sami svjesni,

interesantne, a neke bi se izmjene mogle smatrati  neobičnima. Naš je cilj da građani lijepe naše domovine steknu naviku proučavati ovaj izuzetno važan dokument, da smo to prije radili vjerujemo da ne bismo bili tu gdje smo sada.

Kako bismo vam olakšali praćenje promjena, ispod ove objave objaviti ćemo i izvorni ustav, te također i ažurirani u PDF-u, u kojima smo označili određene članke raznim bojama.

Izvorni Ustav bio je usvojen 22.12.1990, a prve izmjene i dopune dogodile su se 15.12.1997. godine, HDZ je bila ‘vladajuća stranka’. Sljedeće izmjene i dopune usvojene su 9. studenoga 2000. godine, a ‘vladajuća stranka’ SDP. Nakon toga bilo je još nekoliko izmjena, sve vam je na linku.

Jedna od onih neobičnih izmjena u 1997.  godini nalaze se u čl. 14. i u čl. 35. gdje je riječ ‘građani’ dopunjena kako slijedi: ‘Svaki čovjek i građanin’. Ovo je izuzetno važna promjena s napomenom da će u narednim izmjenama ovo opet biti promjenjeno, te umjesto riječi ‘svaki čovjek i građanin’ piše ‘svatko’. U ovoj objavi ne želimo se posvetiti previše ovoj promjeni jer isto zahtjeva više prostora, tako da ćemo o toj temi posebno pisati. Samo kratko objašnjenje ovom prilikom: svaki građanin ujedno je i čovjek (odnosno ljudsko biće), ali svaki čovjek ne mora biti  ujedno i građanin.

Članci na koje treba posebno obratiti pažnju kada čitate izvorni ustav jesu sljedeći: 70, 71, 81, 85, 86, 98, 100, 101, 120, 121, 130. te 131.

Znate li kako su zastupnici preuzeli kontrolu: ukinuli su ŽUPANIJSKI DOM koji je sve do 2000. godine  bio sastavni dio Hrvatskog sabora. Netko bi mogao reći: smanjivali su administraciju. To je netočno jer je lokalna samouprava ostala, ali ukinuta su joj sva prava da djeluje na državnoj razini, te se na taj način vlast centralizirala i svela na manji broj ljudi koji se mogu lakše kontrolirati (članci 70,71,81,85, 86, 120, 121, 130. i 131.). Dobro proučite sve ovlasti i prava kojeg je Županijski Dom imao! Mogli su zaustaviti ama baš svaku odluku Zastupničkog doma.

Iznenađujući je i čl. 18. u Izmjenama i dopunama od 15. prosinca 1997. godine:

“IX. Prijelazne i završne odredbe” i članci 140., 141. i 142. brišu se.

Kako biste razumjeli zašto smo se iznenadili, evo članka 140. Ustava RH koji je bio pravovaljan i na snazi do tog datuma, odnosno do 14. prosinca 1997. godine.

“Republika Hrvatska ostaje u sastavu SFRJ do novog sporazuma jugoslavenskih republika ili  dok Sabor Republike Hrvatske ne odluči drugačije.

Ako se aktom ili postupkom tijela federacije ili tijela druge republike ili pokrajine članice federacije naruši teritorijalna cjelovitost Republike Hrvatske, ili ako bude dovedena u neravnopravan položaj u federaciji ili joj budu ugroženi interesi, republički organi će na temelju prava na samoodredenje i ovim Ustavom utvrdenog suvereniteta Republike Hrvatske donijeti potrebne odluke radi zaštite suvereniteta i interesa Republike Hrvatske.”

Iskreno, nepojmljivo je kako je ovaj članak mogao ostati nepromjenjen sve do 1997. godine, s obzirom da je 19. svibnja 1991. godine održan referendum gdje se 93,94% birača izjasnilo za suverenitet RH, a Sabor je to potvdio 25. lipnja 1991. godine. Međutim, službeno, Hrvatska je do ove izmjene ustava još uvijek bila dio SFRJ. Tko zna koje su ovo sve bile mućke i što se sve odigravalo iza ‘kulisa’, odnosno u Mađarskoj gdje su se određene osobe redovito nalazile kako bi donosile odluke o našim sudbinama. Igre bez kraja i konca od samog početka.

U jedno možete biti sigurni: zločinci neće stati! Zločinci moraju biti zaustavljeni, legalno procesuirani i zauvjek uklonjeni iz društva, na primjer, ponovno osposobiti Goli Otok¨!

https://www.usud.hr/hr/ustav-RH

https://t.me/linkvlastpripadanarodu/1289

https://t.me/linkvlastpripadanarodu/1290

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp