Roomba J7 tvrtke iRobot snimila je ženu na WC-u. Kako su screenshotovi završili na Facebooku?


U jesen 2020. godine, zaposlenici na koncertima u Venezueli objavili su niz slika na internetskim forumima. Fotografije su bile svakodnevne, iako ponekad intimne, scene iz kućanstva snimljene iz niskih kutova—uključujući i neke koje doista ne biste željeli podijeliti na Internetu. 

U jednoj posebno razotkrivajućoj snimci mlada žena u majici kratkih rukava boje lavande sjedi na WC školjki, a kratke hlače su joj spuštene do sredine bedara.

Slike nije snimila osoba, već razvojne verzije robotskog usisavača serije Roomba J7 tvrtke iRobot. Zatim su poslani u Scale AI, startup koji unajmljuje radnike širom svijeta za označavanje audio, foto i video podataka koji se koriste za treniranje umjetne inteligencije. 

Bile su to vrste scena koje uređaji povezani s internetom redovito snimaju i šalju natrag u oblak—iako obično uz strožu kontrolu pohrane i pristupa. Još ranije ove godine, MIT Technology Review dobio je 15 snimaka zaslona tih privatnih fotografija, koje su bile objavljene u zatvorenim grupama na društvenim mrežama. 

Fotografije se razlikuju po vrsti i osjetljivosti. Najintimnija slika koju smo vidjeli bio je niz video snimaka koji prikazuju mladu ženu na zahodu, njezino lice blokirano na glavnoj slici, ali nezaklonjeno u zrnatom nizu snimaka ispod. Na drugoj slici, dječak koji izgleda kao da ima osam ili devet godina, a čije se lice jasno vidi, izvaljen je na trbuhu na podu hodnika. Trokutasti pramen kose rasipa mu se preko čela dok zuri, s očitom zabavom, u objekt koji ga snima odmah ispod razine očiju.

Druge snimke prikazuju sobe iz domova diljem svijeta. Namještaj, dekor i predmeti smješteni visoko na zidovima i stropovima ocrtani su pravokutnim kutijama i popraćeni oznakama poput “tv”, “biljka_ili_cvijet” i “stropno svjetlo”. 

Drugim riječima, prema iRobotovoj procjeni, svatko čije su se fotografije ili videozapisi pojavili u streamovima pristao je dopustiti da ih njihov Roombas prati. iRobot je odbio dopustiti MIT Technology Reviewu da vidi ugovore o pristanku i nije stavio nijednog od svojih plaćenih sakupljača ili zaposlenika na raspolaganje kako bi razgovarali o njihovom razumijevanju uvjeta.

 
 

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp