Snježna oluja i dalje divlja u SAD-u: Ljudi umiru u snijegom zatrpanim automobilima čekajući pomoć


SAD i Kanada danima se nose s najrazornijom zimskom olujom ovog stoljeća. Najkritičnije je u Buffalu, gdje je dosad umrlo najmanje 40 ljudi. Grad koji se nalazi u okrugu Erie u državi New York zavijen je u crno. Obitelji tuguju za svojim najmilijima, ali i strahuju jer “ciklon bomba” još nije dosegla svoj vrhunac. Meteorolozi kažu da najgore tek dolazi.

Casey McCarron prije nekoliko dana izgubila je majku Monique Alexander (52), koja je umrla od posljedica smrzavanja. Kako kaže za ABC News, tuga s kojom se nosi je neopisiva.

“Na nju se moglo računati za sve, ona je bila čuvar naše obitelji. Tijekom praznika čak bi kuhala za susjede ili strance za koje je znala da nemaju obitelj. Ne mogu prežaliti što se nisam oprostila s njom. Rekla je samo da se brzo vraća, ali nije rekla kamo ide”, rekla je McCarron.

 A woman in Buffalo went out on Christmas Eve and told her daughter she'd be right back.  His body was found a few meters away from his house.

U nevremenu na Badnjak stradao je i Abdul Sharif, koji je 1. siječnja trebao napuniti samo 27 godina. Iza sebe je ostavio trudnu suprugu koja bi trebala roditi oko Nove godine.

Abdul Sharifu

“Ciklonska bomba” ugasila je još jedan mladi život – Anndel Taylor (22) preminula je od posljedica snažne oluje. Taylor je 18 sati bila zarobljena u svom vozilu koje je bilo okruženo s otprilike 130 centimetara snijega.

Amerikanka je svojoj obitelji poslala posljednju snimku iz svog automobila dan prije nego što je pronađena mrtva, a njezina majka vjeruje da je riječ o trovanju ugljičnim monoksidom, a ne o hipotermiji, iako službeni uzrok smrti još nije poznat. U videu je svojoj obitelji rekla da se “uplašila” i pokazala im kako izgleda snijegom zatrpan prozor njenog automobila.

Njezina obitelj, koja živi u Sjevernoj Karolini, izjavila je medijima da ne zna koliko je jaka bila oluja koja je pogodila New York i istok SAD-a.

“Nisam sigurna da je itko od nas znao koliko je situacija ozbiljna. Nismo vidjeli vijesti, nismo znali što se događa u Buffalu. Imam osjećaj da su zakazali svi koji su joj išli pomoći. Vatrogasci, policija… svi su zakazali. Rekla je da se boji”, rekla je Taylorina sestra.

Zbog svega navedenog lokalne su vlasti odlučile u petak uvesti zabranu vožnje. Međutim, stotine vozača u okrugu Erie ostali su blokirani u svojim vozilima tijekom vikenda, a pripadnici Nacionalne garde pozvani su u pomoć u spašavanju kompliciranom zbog ekstremnih vremenskih uvjeta i velikog snijega. Akcije spašavanja još uvijek traju, a mnogi situaciju u zapadnom New Yorku uspoređuju s “ratnom zonom”.

Sirene hitne pomoći svakodnevno odjekuju gradom, a spasitelji ne prestaju tražiti i izvlačiti ljude koji su već danima zaglavljeni u mećavi.

Mećava je uzrokovana ekstremnom hladnoćom i obilnim snijegom s efektom jezera – koji nastaje prolaskom hladnog zraka preko toplijih jezerskih voda.

Ništa manje kritično nije ni u ostatku Sjedinjenih Država. Do sada je na području zemlje život izgubilo najmanje 60 osoba. Da stvar bude gora, moćna “ciklonska bomba” još nije dosegla svoj vrhunac pa se očekuje da će se to dogoditi krajem ovog tjedna.

Nakon toga, kada atmosferski tlak koji se razvio u jakoj oluji u blizini Velikih jezera na kanadskoj granici počne naglo padati, to će uzrokovati teške uvjete snježne mećave, uključujući jake vjetrove i snijeg. Upravo je ciklona krenula u svoj “smrtonosni pohod” od tih jezera, pa je stigla čak i do rijeke Rio Grande koja teče duž američke granice s Meksikom. Stoga se snježna mećava sada proteže na 3200 kilometara.

Prema službenim procjenama, oluja je pogodila najmanje 60 posto Amerikanaca, odnosno više od 200 milijuna ljudi. U najgorem mogućem scenariju čak 1,8 milijuna kućanstava ostalo je bez struje u SAD-u, a tisuće letova su otkazani i odgođeni.

Jedna od najprometnijih autocesta u Americi privremeno je zatvorena zbog leda i slabe vidljivosti: I-70. Restrikcije struje uvedene su u državama poput Sjeverne Karoline i Tennesseeja.

Najmanje 140.000 domova je bez struje u Kanadi, većina njih u provincijama Ontario i Quebec. Najmanje četiri osobe umrle su u Kanadi dosad, a lokalna zdravstvena uprava – Interior Health – izjavila je za kanadski CBC da su 52 osobe poslane u bolnicu, a 36 treba daljnje liječenje.

Očekuje se da će temperature u sjeverozapadnim područjima zemlje pasti do -28 stupnjeva Celzija, ali ako se uzme u obzir hladnoća vjetra, to bi moglo biti čak do -43 stupnja Celzija, što donosi opasnost od ozeblina u samo nekoliko minuta.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp