Talijanska premijerka Meloni – EU bi se trebala bolje suprotstaviti američkom Zakonu o smanjenju inflacije


Europska unija treba više raditi kako bi postala neovisna s vlastitim opskrbnim lancima, izjavila je talijanska premijerka Meloni.

Europska unija trebala bi preispitati svoja pravila za isplatu državnih potpora i uspostaviti bolji nadzor nad ključnim opskrbnim lancima poput energije i čipova kako bi se suprotstavila američkom Zakonu o smanjenju inflacije, rekla je premijerka Giorgio Meloni, prenosi Bloomberg.

Riječ je o zakonu koji je usvojila administracija Josepha Bidena, a na temelju kojeg američke tvrtke dobivaju subvencije koje će im dati nepravednu prednost u odnosu na europske.

Kritizirala je američka pravila, rekavši da EU mora učiniti više kako bi postala neovisna s vlastitim opskrbnim lancima kada su u pitanju ključne industrije.

Meloni je također osudila američki zakon početkom mjeseca  prosinca kada je izjavila da je nova američka regulativa diskriminirajuća prema europskim tvrtkama. Tom je prigodom najavila da je njezina vlada spremna podržati napore za zaštitu europskih obitelji i tvrtki.

“Pozitivnim smatramo mjere koje pogoduju konkurentnosti i štite stratešku proizvodnju uz očuvanje cjelovitosti zajedničkog tržišta bez diskriminacije”, istaknula je.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen ranije je predstavila plan u četiri točke kako bi članice EU-a dobile veću slobodu ulaganja u vlastite tvrtke.

Protiv Zakona o smanjenju inflacije je i francuski predsjednik Emmanuel Macron koji je rekao da Europljani moraju oštro odgovoriti na potez Washingtona.

Američki Zakon o smanjenju inflacije izdvaja više od 360 milijardi dolara za borbu protiv učinaka klimatskih promjena, što uključuje porezne olakšice za postavljanje infrastrukture koja je u skladu s politikom prelaska na tzv čista energija.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp