U tjeku je globalno zatopljenje uzrokovano čovjekom? Arktik trenutno ima više leda nego prije 3000 godina


Klimatski fanatici imaju svoj put i tvrdnju da su ljudi odgovorni za navodno odleđivanje Arktika. No nova studija pokazuje da je prije tri do sedam tisuća godina bilo znatno manje leda nego danas. Ljeta su tamo bila znatno toplija nego danas.

Stalno zastrašivanje klimatskih fanatika i Gretinih učenika u vezi s arktičkim ledom pokazuje se potpuno pretjeranim. Jer on se ne želi i neće se jednostavno otopiti kao maslac na proljetnom suncu, pogotovo jer dostupni podaci pokazuju da je arktički ledeni pokrivač relativno stabilan već oko 200 godina. I ne samo to: u razdoblju od prije otprilike tri do sedam tisuća godina (tj. oko 1.000 do 5.000 godina prije Krista) bio je znatno manji i tanji nego danas. I sve to bez ikakvih emisija CO2 koje je stvorio čovjek.

Studija nedavno objavljena u časopisu “ Nature ” navodi da su tijekom srednjeg holocena (tj. tijekom ovog razdoblja) posebno ljeta bila znatno toplija i da je bilo puno manje morskog leda. Istočnosibirsko more je stoga u ovo doba ljeta uglavnom bilo bez leda. Osim toga, bilo je više prosječnih oborina, što je također donijelo više (toplije) slatke vode preko rijeka u područje Arktika.

Druga studija, koja je objavljena 2008. godine, pretpostavlja da će temperature u arktičkoj regiji u ovom trenutku biti više za 2 do 6,5 stupnjeva Celzijusa. Tada je ledeni pokrivač bio 5,5 do 9 mjeseci, što je 1,5 do 5 mjeseci manje nego danas (10,5 mjeseci) – i to bez milijarde svjetske populacije i bez industrijalizacije temeljene na izgaranju ugljikovodika. I kao što jasno možete vidjeti iz podataka koji sežu tisućama godina unatrag, arktički led trenutno je u mnogo boljem stanju nego što je bio prije 3000 godina. Ali hoće li klimatski fanatici to prihvatiti?

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp