Zelenski potpisao kontroverzni zakon za reguliranje medija


Ukrajinski predsjednik Zelenski potpisao je novi kontroverzni zakon za reguliranje medija u zemlji koji je neophodan za kretanje u EU, javlja NYT.

“Nacrt zakona o regulaciji medija, proširuje ovlasti Ukrajinskog državnog regulatora za radiodifuziju, Nacionalnog vijeća za televiziju i radiodifuziju, na internetske i tiskane medije. Regulatoru daje ovlast da kazni medije, oduzme im licence, privremeno blokira određene internetske medijske kuće, bez sudskog naloga i zahtijevaju, da platforme društvenih medija i pretraživački divovi poput Googlea, uklone sadržaj, koji krši zakon, izvijestili su ukrajinski mediji.”

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je zakon “O medijima”, čije je usvajanje Europska komisija odredila kao jedan od kriterija za ocjenu napretka Ukrajine u EU.

Relevantni podaci navedeni su u pravnom spisu na web stranici Vrhovnog suda, piše “Europska pravda”. Nacrt zakona “O medijima” izglasan je u Saboru 13. prosinca. Nakon kritika na račun dokumenta, zastupnici su usvojili neke kompromisne stavove, posebno u vezi sa statusom kanala Rada.

Prema odluci, kanal bi trebao osigurati prijenos saborskih sjednica, a za vrijeme izvanrednog stanja i ograničenja prijenosa uživo, kanal bi trebao prikazivati ​​snimke na dan plenarne sjednice.

Iz projekta su uklonjene i norme koje se tiču ​​izbornog zakonodavstva. Novi prijedlog zakona daje veće ovlasti Nacionalnom vijeću u pitanjima televizijskog i radijskog emitiranja, zbog čega je naišao na kritike oporbe.

Kao što znate, da bi započela pregovore o pridruživanju EU, Ukrajina mora ispuniti “7 koraka” – skup kriterija koje je definirala Europska komisija. Trenutno je ispunjenost kriterija koji se odnosi na medijsku sferu na razini 6 bodova od 10.

Ukrajina ne ispunjava vlastite planove prema kriterijima EU.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp