Bolsonaro napustio Brazil i otputovao u SAD – “Izgubio sam bitku, ali ne i rat”


Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro napustio je zemlju i otputovao na Floridu, 48 sati prije inauguracije novoizabranog predsjednika Ignacia Lule da Silve, tvrdeći kako je “izgubio bitku, ali ne i rat”. Predsjedničku funkciju sada obnaša potpredsjednik Hamilton Murao, javlja Reuters.

Bolsonaro je više puta izjavio da ne želi prepustiti mjesto predsjednika Luli da Silvi te je doveo u pitanje legitimnost listopadskih izbora na kojima je tijesno poražen.

Bolsonaro se prije odlaska iz zemlje putem društvenih mreža emotivno obratio Brazilcima, prisjetio se ključnih trenutaka svog predsjedničkog mandata i pozvao pristaše da nastave borbu protiv Lule.

Bolsonaro se u priopćenju distancirao od Georgea Washingtona de Olivera Souze, čovjeka kojeg je prošlog tjedna uhitila brazilska policija zbog planiranja bombaškog napada.

Souza je tada rekao da je pristaša Bolsonara i da ga je inspirirao njegov poziv na oružani otpor rezultatima izbora.

“Nikoga nisam poticao na sukob, a prosvjedi protiv Lule su spontani, bez vođe, bez koordinacije”, tvrdi Bolsonaro.

Predsjednik nije bio najavio kamo će putovati, ali prema web stranici “FlightAver”, koja prati zračni promet, krajnje odredište njegova leta je Orlando u američkoj državi Floridi.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp