Zelena agenda prelazi sve granice dobrog ukusa: Amerikanci spremni za ljudsko kompostiranje


Američka država New York prva je došla na ideju i dozvolu za takozvano ljudsko kompostiranje. Osoba sada može “pretvoriti svoje tijelo u kompost” nakon smrti, što se smatra ekološki prihvatljivom alternativom tradicionalnom ukopu ili kremiranju.

Također poznata kao “prirodna organska redukcija”, praksa uzrokuje raspadanje tijela u roku od nekoliko tjedana nakon zatvaranja u spremnik. Proces se odvija u posebnim nadzemnim objektima.

Tijelo se stavlja u zatvorenu posudu zajedno s odabranim materijalima kao što su ostaci drveta i slama te se postupno razgrađuje pod utjecajem mikroba.

Nakon razdoblja od približno 30 dana – i procesa zagrijavanja da se ubije svaka infekcija – voljene osobe dobivaju “formirano tlo”.

Tradicionalni ukopi koji uključuju lijes također koriste drvo, zemlju i druge prirodne resurse. Zagovornici ljudskog kompostiranja kažu da to nije samo ekološki prihvatljivija opcija, već i praktičnija u gradovima gdje je zemljište za groblja ograničeno.

Ali za neke postoje etička pitanja o tome što se događa s tlom koje nastaje kompostiranjem. Katolički biskupi u državi New York navodno su se protivili zakonu, tvrdeći da se ljudska tijela ne smiju tretirati kao “kućni otpad”.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp