Mladi globalni vođa Rishi Sunak ponovno će uvesti socijalno distanciranje i maske za lice diljem Ujedinjenog Kraljevstva


Britanski premijer Rishi Sunak, koji je jedan od Mladih globalnih vođa Klausa Schwaba, obećao je da će ponovno uvesti socijalno distanciranje, rad od kuće i obvezno maskiranje kako bi se “umanjio pritisak na NHS”.

Nacionalna zdravstvena služba suočava se s rekordnim zimskim pritiscima zbog rastuće stope Covida i gripe, manjka osoblja i premalog broja kreveta, dok se stručnjaci plaše da će podvarijanta Omicron dovesti do porasta infekcija, stvarajući još veći pritisak na ionako osakaćenu zdravstvenu službu.

Zdravstveni pročelnici i znanstvenici već su savjetovali odrasle i učenike da ostanu kod kuće ako im nije dobro, da nose maske ako moraju izaći van kada su bolesni i pozvali na proširenje dopune u pokušaju da se smanji potražnja NHS-a.

Sada se kaže da ministri razmatraju izdavanje novih smjernica za nošenje maski u javnom prijevozu, rad od kuće i društvenu distancu ako je zdravstvena služba “u opasnosti od kolapsa”. Šefovi bolnica već su upozorili da će se kriza nastaviti do Uskrsa, ali su rekli da mjere korištene u najmračnijim danima pandemije još nisu potrebne.

Neki stručnjaci savjetuju Britancima da već počnu ograničavati kontakte, socijalno se distancirati i ne ići u ured kako bi ograničili širenje zimskih virusa.

Međutim, drugi su reagirali, upozoravajući da se NHS “godišnja zimska kriza ne koristi kao izgovor za ponovno uvođenje ograničenja iz ere Covida”.

Službeni izvori sugeriraju da bi Vlada mogla izdati nove savjete građanima da nose maske za lice u javnom prijevozu i rade od kuće. 

“Dobro pozicionirani” izvor rekao  je  i  da postoji “popis potencijalnih mjera” koje se razmatraju. Međutim, zaključavanje i zatvaranje škola nisu među njima i ne očekuje se da će ijedan savjet biti obvezan ili pravno provediv.

Rekli su:“Uskoro bi se mogle uvesti blaže, manje nametljive mjere ako NHS-u prijeti kolaps. Dok su smjernice za ljude koji su bolesni da nose maske za lice ako već napuštaju svoje domove, vrlo je moguće da bi nošenje maske ponovno moglo biti smjernica za sve one koji koriste javni prijevoz.”

Zasebni vladin izvor rekao je za novinsku web stranicu: “Još nismo stigli, ali smjernice za sve, bolesne ili ne, da nose maske za lice u javnom prijevozu neće smetati ljudima. Također bi imalo savršenog smisla zamoliti ljude koji mogu raditi od kuće da to i učine. NHS treba svu podršku tijekom ovog napornog razdoblja u godini.”

Dužnosnici su također izradili smjernice za socijalno distanciranje koje savjetuju ljudima da izbjegavaju prepune zatvorene prostore.

Dailysceptic.org izvještava: Profesor David Livermore, mikrobiolog na Sveučilištu East Anglia (i  suradnik za Daily Skeptic  ), rekao je za  MailOnline  da je javnost trenutno ranjivija na viruse zbog prethodnih Covid restrikcija i da je to “razdoblje kroz koje moramo proći”.

„Ponovno skrivanje samo će odgoditi naš imunološki oporavak i otežati ga. Apsolutno ne postoji nijedan dobar razlog da se zahtijeva povrat maski. Epski su podbacili. Što je još gore, uzrokuju štetu. One ometaju komunikaciju. One ometaju učenje u djetinjstvu. Stvaraju ostatke slabo razgradivog uličnog otpada. Niti postoji dobar razlog za ponovno uspostavljanje drugih ograničenja, kao što su socijalno distanciranje i rad od kuće – WFH. Velik dio naših sadašnjih problema je taj što smo, kroz dvije godine ograničenja, izgubili prirodnu ravnotežu — ponovljene asimptomatske infekcije i ponovnog jačanja imuniteta — s drugim patogenima, poput gripe, RSV-a, pa čak i strep A.“

Međutim, profesor Sam Wilson, virolog sa Sveučilišta u Glasgowu,  rekao je za  Guardian: “Gdje je moguće, poduzimanje dobrovoljnih koraka za smanjenje prijenosa – smanjenje kontakata, nošenje visokokvalitetnih maski u prenapučenim zatvorenim prostorima i izolacija ako imate simptome — pomoći će u smanjenju pritiska na NHS.”

A dr. Stephen Griffin, stručnjak za zarazne bolesti sa Sveučilišta u Leedsu, rekao je za  MailOnline  da “u potpunosti podržava” ograničavanje kontakata.

„Savjetovao bih ljudima da ograniče kontakte gdje god je to moguće, radeći od kuće ako je moguće i da se uopće ne druže ako se ne osjećaju dobro. Naravno, trenutno si ne mogu svi priuštiti izolaciju zbog nedostatka podrške. Testiranje je idealno ako im možete pristupiti, što je u današnje vrijeme također sve teže. U područjima koja su slabo prozračena, uključujući većinu javnog prijevoza, dobro postavljena maska ​​za filtriranje najbolja je zaštita za vas i za druge.“

Profesor Carl Heneghan i dr. Tom Jefferson  pitaju  što se dogodilo s planom Therese Coffey da ove zime poveća broj operatera za pozive na 999 i doda 7000 dodatnih bolničkih kreveta? Dana 24. prosinca bilo je otvoreno 99.097 općih i akutnih kreveta, napominju, što je pad u odnosu na 99.364 kreveta 14. studenoga.

Što se tiče povećanja uvođenja dopunskog sustava kako bi se smanjila potražnja NHS-a, jesu li ministri potpuno sigurni u to?

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp