Novi skandal s cjepivima: Švedska i EU ilegalno cijepili necertificirane serije

Novi skandal s cjepivima: Švedska i EU ilegalno cijepili necertificirane serije

Za primjenu cjepiva potreban je tzv. GMP certifikat. Time se osigurava da proizvodni pogoni i procesi ispunjavaju stroge sigurnosne zahtjeve. Moglo bi se dokazati da su pogoni u Mainzu (Biontech) i SAD-u proizvodili serije cjepiva bez posjedovanja certifikata. Sigurnosna provjera otkrila je 117 nedostataka ovih biljaka, od kojih su tri bila ozbiljna. Ipak, preko 5 milijuna ovih “cjepiva” dano je ljudima.

Problem velikog globalnog cirkusa cijepljenja protiv korone nije samo u navodnom učinku i sigurnosti proizvoda. Čak i pod pretpostavkom da ova “cjepiva” djeluju i nude neki oblik zaštite ljudima, postoje brojne nedosljednosti u službenoj priči. Dva od njih su transportni i hladni lanac izuzetno krhkih i ranjivih produkata mRNA. Ali čak i ako su se oni uvijek dosljedno pridržavali, postoji još jedan problem: osiguranje kvalitete proizvodnje u pogonima koji su morali proizvesti milijarde jedinica pod visokim pritiskom u vrlo kratkom vremenu. Sada postoji senzacionalno istraživanje Epoch Timesa iz Švedske.

Greške u kvaliteti poznate su odavno

Nitko ne zna, a očito nitko i ne želi znati, sadrže li “cjepiva” u konačnici navedene tvari u navedenim količinama i iste kvalitete. Na početku pandemijskog cirkusa, znanstvenici s njemačkog sveučilišta Ulm ispitivali su kvalitetu i sadržaj, zatim u AstraZeneci i ustanovili su da cjepiva sadrže iznimno mnogo stranih tvari koje tu nikako ne pripadaju. U najboljem slučaju, to bi ukazivalo na probleme s kvalitetom tijekom proizvodnje. Ali od tog izdanja, u cijelom svijetu je vrlo tiho. Skandalozno, ovo izdanje iz svibnja 2021. koje izaziva najveću zabrinutost do danas nije prošlo kroz postupak recenzije.

Slijepa vjera u “kvalitetu” “cjepiva”

Vjerovanje u sigurnost i kvalitetu “provjerenih” proizvoda naloženo je kao kvazi-religijska mantra. Zapravo, to je poput brzih antigenskih testova koji su u posljednje vrijeme bili predmet masovnih kritika: testa nema, sve se temelji na slijepom povjerenju. Važno je upamtiti da ne samo da su ovi proizvodi naširoko davani većini odraslih, te se tvari sada također ubrizgavaju u tijela male djece. Iznova i iznova, ljudi svih dobi umiru “iznenada i neočekivano”. Sustav odbija vezu, ali odbija i provjeru kvalitete proizvoda.

Novinarsko remek-djelo: pratio put cjepiva od tvornice do pacijenta

U Švedskoj je sada praćen put “cjepiva” od proizvodnje do pacijenta i uspoređen s medicinskim zakonom koji se primjenjuje u EU. Eto, s više od 300.000 konzervi koje su stvarno cijepljene u Švedskoj , proizvodni pogoni nisu imali potrebne certifikate. Niti jedan proizvod iz zahvaćenih serija nije trebao biti stavljen u promet – a pogotovo ne cijepljen. Ali cijeli lanac kontrole i testiranja, koji se još uvijek uzimao zdravo za gotovo za medicinske proizvode do 2020., nije uspio.

Što su GMP certifikati?

GMP certifikat je preduvjet za davanje cjepiva ljudima. Ovo se odnosi i na komercijalne svrhe i na klinička ispitivanja za odobrene proizvode.

Hedley Rees, viši savjetnik i osnivač Pharma Flow Ltd., citiran u Epochtimes-u

GMP certifikati dokaz su da tvornica proizvodi medicinske proizvode u skladu s “Dobrom proizvođačkom praksom” – odnosno da ispunjava sve zahtjeve za sigurne i pažljivo proizvedene proizvode. U jednom trenutku u jesen 2020., problematične tvornice u Mainzu i Andoveru nisu imale takve certifikate – a ipak su tamo proizvedene, prodane i distribuirane 33 serije s 5,7 milijuna doza cjepiva. Tvornica u Njemačkoj je tvornica tvrtke Biontech, u Andoveru tvornica tvrtke Pfizer – a Rentschler Biopharma uključena je kao partnerska tvrtka.

Moguća korupcija u slučaju naknadnog odobravanja “problematičnih radova”

Tada je u navedenim pogonima proveden GMP audit. Ovu je provjeru očito provela Danska agencija za lijekove 20. studenog 2020. Stručnjaci su naveli 117 nedostataka, od kojih su tri klasificirana kao ozbiljna. Dva tjedna kasnije, ove su biljke ipak dobile GMP odobrenje. Stručnjaci iz industrije na ovo odmahuju glavama. Dva tjedna nikada ne bi bila dovoljna za otklanjanje navedenih nedostataka.

Primjerice, jedan od ozbiljnih nedostataka bio je taj što se količina mRNA u proizvedenim “cjepivima” značajno razlikovala od one u kliničkoj studiji. Komercijalna “cjepiva” sadržavala su manje mRNA od tvari korištenih u studiji.

Iz Biontecha nisu dali nikakve informacije o proizvodnji i osiguranju kvalitete

Tvrtka Biontech, koja je vrlo hvaljena i nagrađivana u Njemačkoj , nije dala nikakve informacije o proizvodnom procesu i osiguranju kvalitete tijekom ove revizije – piše Epoch Times pozivajući se na danski testni tim. Tvar proizvođača Biontech nije se uopće mogla provjeriti.

Da je sve napravljeno kako treba, pozitivno GMP izvješće EMA-e zahtijevalo bi rezultate drugih proizvodnih serija, podatke o sigurnosti, učinkovitosti, podatke o stabilnosti i mjere protiv niza drugih nedostataka.

Hedley Rees, viši konzultant i osnivač Pharma Flow Ltd., rekao je za The Epoch Times da bi bilo “potpuno nemoguće” da se nedostaci u ovom trenutku isprave. Također, rješavanje ili traženje takve akcije nikada ne bi bilo dovoljno. Regulatorno tijelo trebalo je provesti još jednu reviziju kako bi potvrdilo prikladnost objekata i proizvodnih procesa.

Odobrenje EMA-e bez GMP certifikata

Gore spomenuti treći proizvodni pogon Rentschler Biopharma dobio je GMP odobrenje za mRNA proizvode tek 26. veljače 2021. Cjepiva proizvedena tamo prije ovog datuma ne bi trebala imati potrebno GMP odobrenje, isto vrijedi za sve serije koje su proizvedene u spomenutim tvornicama prije već upitnog GMP odobrenja za Biontech i Pfizer.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp